Прочитај ми чланак

СРБИЈА СУТРА ПЛИВА ЗА ЧАСНИ КРСТ: Младићи и девојке спремни за Богојављенску трку

0

Широм Србије сутра ће, на велики хришћански празник Богољављење, бити организована традиционална пливања за Часни крст.

Богојављење је хришћански празник којим се обележава успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у виду голуба и гласа: „Ово је син мој и њега послушајте“.

Плива се 33 метра, што симболизује број година живота Исуса Христа. Реч је о једном од 15 највећих хришћанских празника, а тог дана у свим црквама и храмовима се освећује вода коју народ узима и носи кућама, јер се верује да има духовна и лековита својства.

Централна манифестација пливања за Часни крст у Београду биће на Земунском кеју, а организатори су општина Земун, Храм Светог оца Николаја и СВЕБОР савез Београда. То ће бити 21. пливање за Часни крст у Земуну.

Предвиђено је да пливачи који учествују у Богојављенској трци не могу да имају мање од 18 и више од 50 година.

Светковање Богојављења почиње у 9 часова Литургијом у Храму света оца Николаја, Његошева 45, наставља се литијом централним земунским улицама до Земунског кеја, када тачно у подне почиње Богојављенска трка.

Обележавање Богојављења и традиционално, јубиларно 20. пливање за Часни крст биће одржаби на Ади Циганлији, у организацији свештенства Храма Светог Ђорда, општине Чукарица и „Ада Циганлија“.

Литургија у Храму Светог Ђорђа на Бановом брду почиње у 8.30 часова, а литија полази у 11.00 испред Храма Св. Ђорда и креће ка Ади Циганлији, где ће се у 11.30, на свечаном сплаву, код ресторана Језеро , одржати традиционална молитва на језеру.

Старт трке је у 12.15 цасова, а за Часни крст пливаче више од 50 такмичара, припадника Војне академије, Жандармерије, СВИБОР-а и грађанства.

Богојављенско надметање биће организовано на Дорћолу код Спортског центру Милан Гале Мушкатировић, у организацији СВЕБОР-а и уз подршку општине Стари Град. Очекује се 80 прливача, а трка почиње у 12 часова.

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић је изјавио, поводом Богојављенског пливања за Часни крст, да ће овогодишње пливање 19. јануара још једном показати снагу српске традиције и упутити симболицну поруку враћања коренима.

„Богојављенско пливање је традиција која има вишеструки знацај, а пре свега представља физицки подвиг пливача у веома тешким временским условима. Они на тај начин показују да вера побеђује и да су воља и духовност нешто што сви носимо у себи,“ рекао је Младеновић.

Према његовим речима, ово је једна од манифестација која је уврштена у програм „Београдске зиме“, чиме је на неки начин спојен духовни и световни карактер.

Пливање за крст биће одганизовано и у другим градовима у Србији.
Прослава великог хришћанског празника Богојављења и традиционално пливање за часни крст, одржаће се у Ћуприји у Великој Морави, крај моста на регионалном путу Јагодина- Ћуприја-Параћин и Багрданском језеру код Јагодине.

Крст ће у Велику Мораву у Ћуприји бити спуштен са моста а пливачи ће кренути из парка крај Мораве.

Пливање за часни крст у Ћуприји биће одржано после литургије у месној цркви која почиње у осам сати и литије која ће проћи централним улицама града. Јагодинци ће за часни крст пливати, по традицији на Багрданском језеру око 15 километара северозападно од Јагодине у 12 сати.

Најављено је учешће око 40 девојака и момака, чланова спртских клубова, професора и студената физичке културе, полиције, грађана из Јагодине, Параћина, Ћуприје, Свилајнца, Крагујевца, Баточине.

У Чачку је за вађење залеђеног Богојављенског крста из Западне Мораве пријављено 110 такмичара, међу којима су и три девојке, најавио је Спортски центар Младост који организује манифестацију.

Програм за овогодишњу манифестацију почиње литургијом у чачанској цркви од осам сати, наставља се литијама, пливањем за Богојављенски крст и завршава Свечаном академијом у Великој сали Дома културе у 19 сати. Пливање је организовано на градској плажи у Чачку.

На Пештерској висоравни коју називају и српски Сибир у петак ће први пут за часни крст запливати 14 такмичара од којих је једна девојка. Пливање за Богојављенски крст одржаће се на реци Увац у подне, после литија које почињу у 11 часова испред цркве Св. Петра и Павла.

Пливање се организује уз благослов Епархије Милешевске и Храма Светог Петра и Павла у Сјеници.

Другу годину за редом 19. јануара на Богојављење, са почетком у 11 часова на Јужној Морави у Владичином Хану биће организовано пливање за Часни крст.

У Власотинцу ће бити организовано 12.Богојављенско пливање за Часни крст на реци Власини, а трака ће почети тачно у подне.

Уз учешће више стотина пливача на Расини и Западној Морави најављено је витешко надметање за Часни крст у Шаврану и Белој води код Крушевца.

Манифестација ће почети литургијама у Црквама Свете Тројице у Белој води, Лазарици и Стопањи, а наставиће се свецаним испраћањем Часног крста који це традиционално носити потпуковник маратонац Светислав Павловић.

После дочека крста у црквама у Јасици и Кукљину, уследиће литија испред Цркве у Белој води. Пливање на Западној Морави биће одржано у подне, а организатори ту очекују око 200 уцесника…

У Ваљеву први пут поводом Богојављења неће бити организовано такмичење за часни крст код бране на реци Градац зато што су прошле године снажне бујице напуниле брану земљом и другим отпацима.