Прочитај ми чланак

СОРЕНТИНО НА КУСТЕНДОРФУ: Серије су уништиле филмове, такав је укус публике!

0

Славни италијански редитељ Паоло Сорентино, који је прексиноћ отворио Кустендорф, сматра да су серије прегазиле филмове.

Аутор хит серије „Млади папа“ поручио је на Мећавнику да и он прати трендове у уметности, па се зато преоријентисао на правац који данас боље пролази код публике:

– Опало је интересовање за дугачким филмовима и то доноси шансу свима нама који се бавимо и серијама. Данас сви желе да гледају серије, такав је укус публике. Ако морам да се одлучим између серија и филмова – бирам ово прво, и то у тишини свога дома – рекао је Сорентино и објаснио због чега не воли биоскопе:

– Тамо увек неко једе, гласно прича или на неки други начин омета гледање филма. Најбољи однос имам са књигама, па најрадије читам.

Гост фестивала је истакао да у своје филмове и серије воли да убацује добру музику, иако су га саветовали да то није паметно:

– Заиста волим музику и у своја дела убацујем сваку песму која ми се свиди. То је можда патетично, али ја то тако радим. У својим филмовима музику највише користим да бих направио неки контраст. Иначе, паметни редитељи не користе музику у филмовима, али ја нисам много паметан – казао је Сорентино.

Идејни творац Кустендорфа Емир Кустурица није штедео похвале на рачун свог колеге:

– Сорентино је највећи редитељ данашњице. Он је најбољи зато што је развио своју поетику и свој језик из два најзначајнија правца европског филма: италијанског неореализма и француског поетског реализма – истакао је Куста.