Прочитај ми чланак

САД СПРЕМНЕ ДА СЕ УКЉУЧЕ у решавање спора Хрватске и Словеније

0

Загреб -- Америка је спремна на евентуално укључивање у решавању ганичног спора Хрватске и Словеније у Пиранском заливу, пише загребачк Јутарњи лист.

САД су спремне да се укључе уколико две савезнице у ЕУ и НАТО ово питање не реше на конструктивни начин.

То је, како се наводи, рекао министар унутрашњих послова Хрватске Давор Божиновић по повратку из САД, где је, између осталог разговарао и са помоћником америчког америчког државног секретара за Европу и Евроазију Вес Мичелом.

Божиновић је испричао да је Мичела посебно занимао хрватски став о динамици односа са Словенијом у светлу одлуке Арбитражног суда.

Божиновић каже да га је детаљно известио о генези граничног питања те изнео познато хрватско стајалиште, посебно истакавши да није могуће спровести пресуду Арбитражног суда, коју Словенија покушава једнострано да примини, као и да Хрватска се залаже да билатерално решавање овог питања.

„Мичел је пренео очекивања да две савезнице у ЕУ и НАТО-у ово питање реше на конструктиван начин, али и изразио спремност да се, уколико то обе стране оцене упутним, САД евентуално укључи у постизање договора. Најавио је посету региону у пролеће ове године“, рекао је Божиновић, преноси Јутарњи.