Прочитај ми чланак

НОВО ОТКРИЋЕ: На Месецу пронађена мрежа тајанствених тунела

0

Америчка свемирска агенција (НАСА) открила је тунеле који воде дубоко испод површине Месеца, за које је процењено да би могли да буду идеални за нову лунарну базу.

Реч је о тунелима који су некада давно настали деловањем лаве, преноси „Експрес“.

„С обзиром на њихову величину, облик, осветљење и геолошко окружење, реч је о добрим кандидатима за лунарну базу“, рекао је вођа истраживања доктор Пакал Ли.

До открића тунела научници су дошли проучавајући снимке површине, на којој су се местимично виделе рупе. Показало се да су рупе заправо отвори тунела, који су настали, највероватније, у време док је на Месецу још било вулканске активности.

Око Месечевог екватора откривено је око 200 сличних отвора, а нови су уочени на Северном полу. У НАСА сматрају да би неки тунели могли да крију и смрзнуту воду, што би у том случају било велико олакшање за будуће мисије на Месецу, јер би за путовања могле да располажу додатним простором и тежином.

Председник САД Доналд Трамп наредио је НАСА да пошаље тим астронаута на површину Месеца.

„Наш следећи корак требало би да буду даља истраживања, да потврдимо да су ове рупе заиста улази у тунеле и, ако јесу, да ли садрже лед“, закључио је доктор Ли.