Прочитај ми чланак

КАКО ЈЕ ФЕЈСБУК ЗАПРАВО ДОПРИНЕО јачању лажних вести увођењем Еxplore feed-а

0

Осим ширења лажних вести, издавачи у земљама у којима фејсбук тестира нове опције кажу да је опала посећеност на њиховим страницама услед нових промена

Увођењем промена у начину функционисања News feed-a, које се односе на мање истицање постова компанија, робних марки и медија, а више објаве родбине и пријатеља, Фацебоок је допринео јачању лажних вести, али и паду популарности разних компанија, извештава „Њујорк тајмс“.

На пример, полиција у Словачкој реаговала је након што је велики број фејсбук корисника поделио лажну вест о муслиману који је наводно упозорио јавност у овој земљи како планира да изведе терористички напад. Међутим, након реакције полиције и других безбедносних органа, вест се на Фацебооку више није појављивала у News feed.

Осим ширења лажних вести, издавачи у земљама у којима Фацебоок тестира нове опције кажу да је опала посећеност на њиховим страницама услед нових промена, пише Њујорк тајмс. Фejсбук није детаљно назначио кад ће завршити тестирање.

Уредник портала Пагина Сиете из Боливије, чија половина посећености зависи од Фацебоока, изјавио је да је укупна посећеност овог портала опала за 20 одсто након промена у начину функционисања Неwс Фееда. Уредник најчитанијег портала у Камбоџи истакао је да су читаоци у овој земљи помислили да овај портал више не пише о политици због непојављивања таквих вести у News feed-u.

Фејсбук је у изјави за Њујорк тајмс навео да озбиљно схвата своју улогу глобалне платформе за информисање.

„Имамо одговорност према људима који читају, гледају и деле вести на фејсбуку и сваки тест обављамо с том одговорношћу“, изјавио је Адам Мосери, шеф Фejсбук News feed-a.

Подсећамо, фејсбук је у протеклом периоду трпео критике због утицаја пропаганде и лажних вести приликом избора у Америци. Компанија стога увођењем нових промена жели да нагласи садржаје који подстичу разговор међу члановима породице и пријатељима, а не промоцију постова компанија, брендова и медија.