Прочитај ми чланак

ЂОКОВИЋ ПРЕЖИВЕО ПАКАО МЕЛБУРНА и Монфиса за треће коло!

0

Новак Ђоковић пласирао се у треће коло Аустралијан опена, пошто је у веома тешким условима у Мелбурну победио Гаела Монфиса – 4:6, 6:3, 6:1, 6:3.

Од средини другог сета кренуло је право мучење на терену, пре свега за Монфиса који није никако могао да се опорави од велике врућине.

У хладу је било 39 степени, док је температура подлоге ишла и до 68 степени целзијуса.

У таквом стању на терену Ђоковић се много боље снашао, иако је и он изгледао доста уморно, што је сасвим нормално.

Новак ће у наредном колу играти против Роберта Рамоса-Вињоласа који је у три сета савладао Томаша Смичека.

Није добро српски тенисер кренуо меч, пошто је изгубио своја два уводна гема. Деловао је нервозно, доста је грешио и то је Монфис знао да искористи.

Међутим, 14. играч света се убрзо вратио у меч, али видело се да нешто не штима у игри нашег тенисера. Француз је поново направио брејк и тако дошао до прилике да освоји први сет.

Монфис је то и урадио, али оно најважније тек је следило.

Средином другог сета Монфис је кренуо доста слабије да се креће и деловао је као да не може да стоји на ногама. На паузама се хладио са водом и много му је теже пао овакав расплет ситуације.

Ђоковић је направио брејк крајем другог сета и тада је кренула доминација 14. играча света.

Добијен је сет са 6:3, а оно што је најважније Новак је деловао много боље од Монфиса. Поента је била преживети овакву ситуацију јер су услови заиста били тешки.

Српски играч трећи сет добија са 6:1 и већ тада се могло видети у ком правцу ће ићи остатак меча. Међутим, до краја меча видели смо још свашта.

Средином четвртог сета Новак је упао у малу мини кризу. Она на сву срећу није трајала дуго, Ђоковић је добио гем за 4:3 и онда је уследио последњи напад.

Српски тенисер прави брејк, а потом га и потврђује за огромну победу. Као што је речено, Новак ће у наредном колу играти против Рамоса-Вињоласа.

IV сет

КРАЈ Новак Ђоковић је спасао брејк лопту, потом дошао до друге меч лопте, али је није искористио. Није Новак искористио ни трећу меч лопту… Али зато јесте четврту!! Побеђен је Гаел Монфис после велике борбе и пакла у Мелбурну.

5:3 – Иако и он видно уморан, Новак стиже до веома важног брејка. Монфис није имао решење за српског играча и налази се на ивици пораза.

4:3 – Брзо се ствари на терену мењају. Сада Новак изгледа као неко ко је више уморан. То не спречава нашег тенисера да дође до две гем лопте, 40:15. Ђоковић је пребродио мини кризу и добија гем.

3:3 – Одличан поен Монфиса који се растрчао на терену. Стигао је Новаков дроп шот и освојио поен, 15:0. Какав поен Француза… Био је у немогућој позицији, а опет је погодио винер за 40:15. 38. играч света осваја гем и изједанчује на 3:3.

3:2 – Гаел Монфис као да се опоравио, што се види у његовој игри. Добрим ударцима дошао је до винера и две брејк лопте, 15:40. Ђоковић је добрим разменама спасао две брејк лопте, а потом и још две (укупно 4), 40:40.

Српски играч долази до гем лопте, међутим потом Монфис одиграва сјајан потез. Стигао је Новаков волеј и убацио лоптицу у терен, 40:40. Ђоковић осваја гем после више од девет минута игре.

2:2 – Греши Монфис одмах на почетку гем. Дупла сервис грешка, а потом и бекхенд у мрежу, 15:30. Међутим и Новак поклања поен Французу 30:30. Монфис је добро одсервирао и долази до гем лопте, 40:30. Неконтролисан потез Монфиса за 40:40. Велика грешка Новака којом Монфис долази до 2:2.

2:1 – Новак користи бољу припремљеност на терену. Монфис тешко прати овај ритам и питање како ће се даље одвијати ситуација.

1:1 – После дуго времена Француз добија један гем. Новак није освојио поен на сервис Монфиса. Игра се веома брзо и гемови не трају више од 5-8 минута.

1:0 – Монфис игра из све снаге и не занима га да ли ће погрешити… Новак то користи на одличан начин и добија уводни гем четвртог сета. Не игра се уопште лепо, а и како да се игра када Монфис стално скраћује поене због исцрпљености…

III сет

6:1 – Новак Ђоковић релативно лако добија и трећи сет овог меча. Монфис очигледно није у стању да игра такмичарски меч, док Новак играо онолико колику му је потребно.

4:1 – Надамо се да вам је потпуно јасно шта се дешава на терену. Монфис је исцрпљен и нема снаге у ногама и рукама… Са друге стране, Новак не делује толико уморно и за сада добро подноси ову врућину.

3:1 – 14. играч света изгубио је само један поен на свој сервис и тако потврдио направљени брејк.

2:1 – Новак Ђоковић долази до брејка и у трећем сету! Монфис очигледно тешко игра и тешко се креће. Српски играч је лако дошао до брејка.

1:1 – За разлику од краја другог сета, Монфис сада изгледа доста свежије, што је и нормално јер је почетак сета. Видећемо како ће му тело реаговати у наставку дуела. Добија Новак уводни гем и сада је 1:1.

0:1 – Без велике муке Гаел Монфис добија први гем трећег сета. Новак је узео два поена, али Монфис је са пар добрих удараца решава гем у своју корист. 

II сет

6:3 – Добија Новак други сет, али услови на терену су заиста веома исцрпљујући. Француз готово да није одиграо последња два гема јер је једва стајао на ногама. То свакако не умањује Ђоковићеву бољу игру, па тако Србин заслужено долази до 1:1.

4:3 – Има Новак предност од 4:3, али услови на терену су немогући… Монфис је на 40:0 пустио Ђоковићу сервис, али је био аут, па је виђена занимљива ситауција јер су обојица кренула ка клупи мислећи да је крај гема… Ипак био је аут, па је Новак морао поново да одсервира, а Монфис поново није желео да врати ту лопту, како би једва дочекао да седне на столицу.

3:3 – Шта се десило са Монфисом у овом гему нико не зна. Француз као да је малаксао и да га ова врућина омета… Ђоковић није успео да искористи лоше кретање Монфиса и Француз добија гем.

3:2 – Помучио се српски тенисер да добије пети гем другог сета. Монфис је стално притискао, али је Србин имао решења увек. Новак после велике борбе долази до 3:2.

2:1 – Сјајним ударцим са основне линије Новак долази до предности од 30:15. 14. играч света је потом добро одсервирао, а Монфис погрешио, 40:15. Први ас за Ђоковића од почетка меча за 2:1.

1:1 – Без много проблема Гаел Монфис долази до свог првог гема. Новак је узео само један поен приликом сервиса Француза.

1:0 – Новак не бриљира ни на почетку другог сета. Међутим то га не спречава да дођедо првог гема у овом сету. Неколико добрих поена и грешака Монфиса довољни су за 1:0.

I сет

4:6 – У последњем гему првог сета видели смо неколико лепих потеза, али и великих грешека које су ипак обележиле овај период. Ђоковић је имао две брејк лопте, али ниједну није успео да искористи. После 47 минута игре Монфис води са 1:0 у сетовима.

4:5 – Српски тенисер одиграо је неке савршене поене у деветом гему, па тако заслужено долази до 4:5.

3:5 – Ствари су захуктале. Игра се доста отвореније, али обојица доста греше. Ђоковић долази до брејк лопте ни из чега, 30:40. Монфис је спасао брејк лопту, али је опет поклонио Новаку исту, 40:А. Добрим сервисом неутралисао је и ову, ђус.

Потом Француз одиграва сјајну бекхенд паралелу, А:40, а онда још једен добар сервис, 5:3.

3:4 – Као да је Новак убацио у „нервозну“ машину Монфиса. Француз је направио дуплу сервис грешку, па је тако српски играч дошао до 15:30.

Таман када је требало да по први пут у сету поведе, Новак поново прави велике грешке и даје брејк шансу Монфису, 30:40. Потом је погрешио после размене са основне линије и Француз прави нови брејк, 3:4.

3:3 – У наредна два поена Француз је дошао до поене и гем лопте, 40:30. Међутим, Монфис прави већ пету срвис грешку, 40:40. Какву смо размену видели… Ударала се из све стране, а поен иде нашем тенисеру, 40:А. Новак враћа два брејка заостатка, 3:3!

2:3 – Успева 14. играч света да врати један брејк заостатка, а потом и да добије свој сервис гем 2:3. Ђоковић коначно игра боље и не греши као у уводним гемовима.

0:3 – Новак је боље кренуо у свом другом гему, 30:0. Ипак, српски играч прави трећу друплу грешку, 30:15. Односно прави четврту двоструку сервис грешку, 30:30…. Још један промашај за српског играча и нова брејк лопта, 30:40.

Новак игра баш лоше на почетку меча. Прави нову грешку и сада губи са 3:0. Монфис не игра ништа посебно, али Новак је видно нервозан.

0:2 – За разлику од претходних мечева, Француз је сада ушао доста концетрисаније. Такође, Ђоковић прави почетничке грешке, 0:2.

0:1 – Новак је одмах на старту меча одсервирао дуплу сервис грешку, а потом и још једну – 0:30. Уследила је размена после које српски играч долази до првог поена на мечу, 15:30. Греши Новак на мрежи и Монфис има две брејк лопте, 15:40.

Још једна Новакова неочекивана грешка и Монфис прави брејк, 0:1.