Прочитај ми чланак

ЗБОГ ЊИХ У СРБИЈИ ИМА ВИШЕ ДЕЦЕ Златиборци највише издвајају за вишедетне породице

0

Општина Чајетина једна је од ретких локалних самоуправа у Србији која из године у годину све више новчаних средстава у буџету опредељује за подстицај наталитета. Њен труд је препознао „Покрет за децу три плус“, па је из тог разлога Општину Чајетина сврстао у „Топ пет“ локалних самоуправа у Србији, које имају за циљ повећање броја новорођене деце.

Како би што више поспешила наталитет Општина Чајетина је из године у годину све више увећавала износ родитељског додатка. Он је у 2014. години за прворођено дете износио 20 000 динара, за другорођено 30 000 динара, за трећерођено и свако наредно дете 40 000 динара. Од тада па до данас ти износи су значајно увећани:

„У 2018. години родитељски додатак за прворођено дете износи 75 000 динара, за другорођено 100 000 динара, за трећерођено и свако наредно рођено дете 150 000 динара. Значајна средства у овој години планирана си и за социјалну заштиту, где поред родитељског додатка имамо и трошкове на име вантелесне оплодње, на име социјалних услуга као што су: помоћ у кући, помоћ деце са сметњама у развоју и друге. За ове сврхе у буџету су планирана средства у износу од 73,5 милиона динара“, наводи Ивана Јеремић, заменик секретара СО Чајетина.

С обзиром да све више брачних парова има проблема са остваривањем потомства, Општина Чајетина пружа финансијску подршку и у поступку вантелесне оплодње. Неопходни услови за остваривање овог права је да бар један од родитеља има пребивалиште на територији општине Чајетина најмање три године, и да су имали три покушаја вантелесне оплодње о трошку државе.

„Пошто покушају да то своје право остваре о трошку државе, готово сви парови који се обрате Општини Чајетина, а испуњавају прописане услове стичу право на износ од 300 000 динара, колико износи накнада на име вантелесне оплодње, по појединачном захтеву. Годишње се пријави око пет парова, који то своје право и остваре“, додаје Јеремићка.

„Покрет за децу три плус“, који је основан са циљем пружања подршке породицама са троје и више деце, спровео је велику акцију доделе признања локалним самоуправама које су у свом раду донеле одлуке о финансијској помоћи породицама са троје и више деце. Према њиховим резултатима Општина Чајетина улази у топ пет локалних самоуправа и носилац је признања „Поносна колевка“. Поред општине Чајетина ово признање заслужено је припало и општинама: Нова Варош, Кушумлија и Медијана – Ниш, и граду Лозници.