Прочитај ми чланак

СВЕ СНАГЕ У НАПАД: Сиријских тенкова гази џихадисте у пробоју од највишег значаја

0

Сиријски медији објавили су снимке са прве линије фронта на југоистоку Идлиба, на којима се види долазак нових тенковских снага и њихово дејство у близини војне базе Абу Духур.

Последњих дана дошло је до успоравања пробоја на јужном краку офанзиве Сиријске арапске армије (САА), што због консолидације одбрамбених линија здружених џихадистичких организација, што због ангажовања значајних војних снага ради одупирања њиховој контраофанзиви на левом боку продора.

Ипак, након неколико дана заузимања и поновног губљења позиција на војном аеродрому Абу Духур, САА се сада сконцентрисала на пробој за спајање са пријатељским снагама које надиру са севера.

У ту сврху, на фронт су упућене значајне војне снаге, пре свега тенковске, које пристижу и на офанзивне и на дефанзивне линије.

Према наводима сиријских ратних репортера, овај пробој је већ показао резултате и тврде да их сада свега 4 километра деле од спајања, од готово 15, колико је износио размак имеђу њих на крају претходног дана.

Руска и сиријска авијација пружају снажну подршку у овој операцији:

Прераспоређивање снага САА покушавају да искористе терористи Исламске државе, који су се данас одважили за напад на град Синџар.

Уколико сиријске снаге не успеју да до јутра остваре овај приоритетни задатак и да споје два крака напада, наћиће се у великом проблему, пошто би падом Синџара, који се налази у непосредној позадини сиријских снага које напредују према северу, али и оних које бране позиције од џихадистичких налета по левом боку, а који је сада готово известан, могло да дође до распада фронта на југу Идлиба.

Долазак нових тенковских јединица САА и њихово укључивање у борбе забележили су и репортери сиријске телевизије Сама, на снимку од 00:30:

Истовремено са нападима ИД-а, пристигла су и нова појачања џихадистима, који су данас понво избацили већи број снимака са фронта: