Прочитај ми чланак

СТРАНЦИ ЋЕ ЗАТАШКАТИ ИСТРАГУ О УБИСТВУ — Србија мора да повуче радикалан потез

0

Међународне институције нису реаговале ни претходних година када су се сличне ситуације дешавале, па не треба ни сада од њих очекивати некакав резултат. Уколико наши државни органи нешто не предузму, убиство ће бити заташкавано наредних месеци, док се све не заборави, каже за Спутњик Душан Пророковић.

Као и већина људи који су познавали Оливера Ивановића, и Душан Пророковић из Центра за стратешке алтернативе шокиран је убиством лидера Грађанског покрета Слобода, правда, демократија. Подсећа да је са Ивановићем често полемисао, поготово у периоду између 2003. и 2008. године, али да су се све полемике завршавале на примерен начин.

„Никаквих међусобних конфликата нисмо имали и зато што је Оливер увек своје ставове темељио на доброј аргументацији, никада на сили, претњама или било чему другом. Мени уопште није познато да је он имао непријатеље који би нешто овако предузели или урадили. То што се политички није слагао са великим бројем људи је нешто друго, а свакако није смело да резултира атентатом на њега“, каже Пророковић.

Он каже да после овога више ништа неће бити исто на Косову и Метохији. Додаје и да је најважније да се атентат на Оливера Ивановића озваничи као терористички акт, да се покрену механизми унутар нашег правног, правосудног и полицијског система.

„Тако бисмо водили некакву паралелну истрагу, колико нам могућности дозволе“, каже он и истиче да сумња да ће истрага Косовске полицијске службе или Еулекса довести до било каквог резултата.

Пророковић подсећа да међународне институције нису реаговале ни претходних година када су се сличне ситуације дешавале, па каже да не треба ни сада од њих очекивати некакав резултат. На основу тога сматра да уколико наши државни органи нешто не предузму, убиство ће бити заташкавано наредних месеци, док се све не заборави.

Наш саговорник сматра да је Оливер Ивановић био један од српских првака на Косову и Метохији, без обзира на то што је по повратку из затвора његова политичка каријера некако ишла кривудавим током.

„Није успео да на изборима материјализује ту своју велику популарност. Имао је много већи утицај, како међу Србима на Косову и Метохији тако и у целој Србији, него што су то његови изборни резултати показивали. Због тога мислим да после овога више ништа неће бити исто“, рекао је Пророковић.

Мораће, сматра Пророковић, у наредном периоду Београд да размисли о даљим корацима који се тичу дијалога са Приштином, а међународне структуре о томе како и колико брзо формирати суд за злочине припадника тзв. Ослободилачке војске Косова.

„С једне стране мислим да ово може да убрза почетак процесирања, али може и да обесхрабри све сведоке да у тим процесима учествују. Претходних недеља било је неколико исказа, чак су се људи под именом и презименом појављивали и говорили, не само о злочинима деведесетих, него и о погрому 2004. године. Не знам како ће они да сведоче после овог убиства, било да се ради о Србима или Албанцима, тако да ће тај суд да се нађе у поприличним проблемима“, оцењује Пророковић.

Пророковић сматра да би учешће Србије могло да допринесе истрази, а да рад Еулекса и осталих међународних институција неће имати ефекта. Он то говори на основу тога што је годину дана био државни секретар за Косово и Метохију.

„Писма и помирљиве изјаве апсолутно ништа не значе код њих. До резултата би могло да дође уколико Александар Вучић припрети повлачењем из преговора или не пристане да испуни нешто од договореног. Они разумеју само радикалне мере, онда праве уступке и дозвољавају нам да ширимо свој маневарски простор, како у политици тако и у овим конкретним случајевима. То писмо ће бити примљено к знању, на њега ће нам вероватно љубазно одговорити, а даље од тога ништа не очекујем“, закључује Пророковић.