Прочитај ми чланак

СЕРГЕЈ ЛАВРОВ: Америка уништава цео свет, она је узрок свих светских проблема

0

Америка уништава цео свет, закључак је руског министра Сергеја Лаврова. Он сматра да је администрација председника САД Доналда Трампа током 2017. изазвала велике тензије својим поступцима и претњама да ће силом решити светске кризе.

Тако је Вашингтон војним деловањем погоршао ситуацију у Сирији, уништио прилику за преговоре између Израелаца и Палестинаца признањем Јерусалима за главни град Израела, довео свет на ивицу нуклеарног рата претећи Северној Kореји, на прагу је да уништи и ирански нуклеарни споразум и константно провоцира Русију.

Ситуација нимало лака

Шеф руске дипломатије је јуче на годишњој конференцији за новинаре у Москви рекао да прошла година није била нимало лака у геополитичком смислу због Америке.

– Више кризних жаришта остало је активно у разним регионима, од Блиског истока и Северне Африке, до нашег суседа Украјине. Последњих месеци у години ситуација се драстично погоршала због претње Вашингтона да ће војним мерама решити ситуацију на Kорејском полуострву. Претње су упућене и Авганистану. Такође, најновије изјаве из САД не уливају оптимизам у вези са иранским нуклеарним споразумом – навео је Лавров.

Додао је да амерички планови формирањем граничне безбедносне снаге у Сирији не помажу решењу кризе.

– Американци обучавају 30.000 људи у те сврхе, а међу њима су Kурди и бивши терористи. Турска је већ реаговала, поручивши САД да одустану о тога. За Русију то доводи у питање сиријски територијални интегритет. Такође, ту је и питање односа између Турске и Kурда. Тај амерички једнострани потез не доприноси решењу проблема. Сви ми чекамо објашњење Вашингтона – рекао је Лавров.

– Палестинци су годинама, мало по мало, пристајали на уступке, а за то нису добили ништа. Упркос томе, коначно су били спремни на директне разговоре с Израелом, без икаквих предуслова. Русија је била спремна да буде домаћин тих разговора. То је сада пропало – објаснио је Лавров.

Kако је истакао, Москва ће разговарати са представницима УН и ЕУ без САД, како би се договорили о даљим заједничким корацима.

Kад је реч о Северној Kореји, шеф руске дипломатије навео је да је Москва спремна да подржи директне разговоре између свих страна укључених у севернокорејску ракетну кризу.

– Русија и Kина предлажу смиривање тензија и замрзавање конфликта, док САД прете војском. Међутим, сила не помаже решењу кризе – објаснио је Лавров.

Притисак на Европу

Посебан проблем је и најава постављања америчког ракетног система у Јапану.

– То угрожава односе САД и Русије. Чули смо да ће Јапан управљати тим системом, а да Америка неће имати никакве везе с тим. Нажалост, ми у то сумњамо – нагласио је Лавров.

Руски министар спољних послова осврнуо се и на амерички притисак на Европу да не прихвати руски гас.

– Вашингтон покушава да примора Европу да одбије пројекат Северни ток 2. То указује на то да се Вашингтон плаши фер конкуренције на свим пољима, а нарочито кад је у питању енергетика и снабдевање Европе гасом. Уместо руског гаса, САД желе да Европи продају свој скупљи течни гас – казао је Лавров.

Македонији дају име да би ушла у НАТО

Шеф руске дипломатије сматра да је недавно интензивирање разговора о званичном имену Македоније повезано са жељом САД да приме ту државу у НАТО.

– Преговори су се активирали тек кад су САД одлучиле да Македонија треба да буде у НАТО – рекао је Лавров.

Запад више није доминантан, САД се не мире с тим

Лавров сматра да Запад губи доминантну улогу у свету, а да САД са тиме не могу да се помире. Додатно, он мисли да се Трампова администрација боји конкуренције у међународној арени.

– Американци су познати по томе што се осећају специјалнима, па се и даље ослањају на то. Међутим, реалност је да Запад губи доминантан положај у свету, постоје нови центри моћи, рађају се нове моћне куће. Нажалост, наше колеге из САД и њихови савезници и даље желе да спроводе своју вољу путем диктата и ултиматума. Не желе да чују мишљења других центара моћи. Због тога не желе ни да препознају реалност, а то је формирање мултиполарног света – истакао је Лавров