Прочитај ми чланак

НЕКА ВАС ТОПЛО ЈУТРО НЕ ЗАВАРА: РХМЗ издао упозорење на ледену кишу!

0

БЕОГРАД - Јаче наоблачење с кишом са севера Србије у току дана брзо ће се премештати ка југу, а локално су могући и краткотрајни пљускови са грмљавином, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

У Тимочкој Крајини, због ниске температуре, киша ће се ледити на тлу. После подне и увече у већем делу земље киша ће прећи у снег, док се на северу очекује постепени престанак падавина. У току ноћи очекује се делимично разведравање.

ФОТО: Flickr – Tuncay

Републички хидрометеоролошки завод је издао упозорење на могућу кишу која ће се ледити при тлу на подручју источне Србије. Како се наводи, упозорење ће остати на снази наредних 24 сата. На готово целој територији Србије је проглашен жути метеоаларм, који значи да време може бити потенцијално опасно.

Најтежа ситуација се предвиђа за источну Србију, где је на снази наранџасти метеоаларм за снег и лед, а жути за екстремно ниску температуре и ветар. За разлику од већег дела наше земље, западна Србија је без икаквог метеоролошког упозорења.

Ујутро и пре подне углавном ће дувати слаб и умерен, јужни и југозападни, у планинским пределима повремено јак ветар, а после подне и увече у свим крајевима биће у појачању и скретању на северозападни. Понегде су могући и удари олујне јачине.

Најнижа температура биће од 2 до 7, а највиша од 5 на северозападу до 12 на југоистоку Србије, после подне и увече у осетнијем паду. У Тимочкој Крајини биће хладније, од -6 до 2 степена.

У Београду ће ујутро и пре подне доћи до јачег наоблачења с кишом и локалним пљусковима. После подне је, уз пад температуре, могућ и краткотрајан снег, а до увече се очекује престанак падавина. У току ноци делимично разведравање. Температура ће ујутро бити око 6, а током дана у паду, увече око нула степени.

Према изгледима времена за наредних седам дана, до 24. јануара, у четвртак се очекује разведравање у свим крајевима. Ујутро и пре подне дуваће умерен и јак северозападни ветар, који ће после подне бити у слабљењу и скретању на јужни и југозападни.

У петак се на северу Србије, а од суботе и у западним крајевима очекује ново наоблачење с кишом, на високим планинама са снегом, док ће се на истоку и југоистоку задрзати суво.

За дане викенда у кошавском подручју дуваће умерен, повремено јак, југоистопчни ветар. Максимална температура у већини места од 8 до 12 степени. Почетком наредне седмице биће облачно и хладније, у нижим пределима са мешовитим падавинама (кишом и снегом), а на планинама са снегом уз повећање висине снежног покривача.