Прочитај ми чланак

МАКЕДОНИЈА: Иванов одбија да потпише Закон о језицима

0

Председник Македоније Ђорђе Иванов није потписао указ о проглашењу Закона о употреби језика

Председник Македоније Ђорђе Иванов у обраћању у среду увече потврдио да није потписао указ о проглашењу Закона о језицима којим се албански уводи као други службени језик у земљи.

Host photo agency/RIA Novosti Pool Photo via AP

– Уместо у духу дијалога и суживота да градимо мултиетничко друштво преко праведних и општо прихваћених закона ми доносимо неправедан и репресиван закон којим се фаворизује само албански језик. Зато, имајући у виду моја сагледавања о неусоглашености Закона о употреби језика са Уставом, али и изнетим указивањима ескпертске и шире јавности о противуставности овог закона, а на основу члана 75 Устава РМ донео сам одлуку да не потпишем указ о проглашењу Закона о употреби јазика, рекао је Иванов.

Према оценама Иванова, овим законом, између осталога, увео би се врло скуп паралелизам у свим органима државне власти што би, како је додао, водило њиховој потпуној блокади и нефункционалности. У условима блокаде постоји опасност, сматра шеф државе, да се отвори питање уставног редефинисања и угрожавања унитарности, суверенитета и тероторијалног интегритета Македоније.

Иванов је у среду потврдио да је упутио писмо Собрању којим информише да није потписао указ о проглашењу поменутог Закона. У прилогу акта, како је навео, достављено је детаљно образложење те одлуке.

Он је истовремено позвао посланике македонског парламента да пажљиво размотре његове примедбе.

ДВА СЛУЖБЕНА ЈЕЗИКА?

Закон о употреби језика у Македонији изгласан је гласовима посланичке већине у Собрљњу, 11. јануара ове године. Закон садржи 25 чланова. Између осталог, предвиђа да сви органи управе државне власти у земљи, централне институције, јавна предузећа, агенције, дирекције, установе и организације, комисије, правна лица која обављају јавна овлашћења сагласно закону и друге институције, поред македонског и његовог писма користе и језик којим говори 20 одсто грађана и његово писмо – албански, „на начин одређен овим законом“.