Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Косово није само питање идентитета, већ и питање имовине и пара

0

Као наставак трибина које су на тему Косова и Метохије одржане у Београду, Новом Саду, Краљеву и Грачаници, у организацији Српског покрета Двери данас је, у прес центру УНС-а у Београду, одржано предавање на тему „Природна и привредна богатства Републике Србије на Косову и Метохији“.

Како је истакла модераторка трибине, Јелена Вујановић, циљ овог предавања је да покаже да Косово није само питање наше историје и идентитета, већ и врло важно питање државних и економских интереса Републике Србије и да рудници попут Трепче нису мит, већ реалност и својина наше државе.

У име Српског покрета Двери уводну реч је дао народни посланик Зоран Радојичић, који је истакао да зарад малих претприступних фондова и пута у ЕУ Србија даје огромна богатства која има на КиМ.

Ненад Којић, члан покрета Отаџбина са КиМ, представио је детаљну анализу рудних и других природних богатстава на Космету и анализу њихове укупне вредности изражене у милијардама америчких долара. Он је приказао анализу за сваки рудник и сваку руду и минерал појединачно. На пример, само у Ајвалији укупна вредност олова, цинка и др. руда је процењена на 579 382 750 америчких долара, а могу се експлоатисати и минерали.

У Бадовцу, што се тиче самог олова, цинка, сребра и злата већ имамо вредност од 2,92 милијарде долара, у Старом тргу вредност олова, цинка и сребра у износу од 981 милион долара, а поменуо је податке и за руднике Дражње, Калтрина, Калуђер, Кисели поток, Трепчу и друге, као и податке о резервама зеолита. Захваљујући Трепчи Југославија је била не 5 месту на светској лествици производње оловно-цинкане руде, а само вредност лигнита на КиМ се процењује на 1,705 милијарди долара.

Истакао је да је то пуно већа вредност од било чега што можемо добити из различитих фондова Европске уније. „Да ли ћемо се зарад капи у мору, коју добијамо од ЕУ и међународне заједнице, одрећи ових ресурса“ – упитао је Којић.

Проф. др Љубиша Дабић, такође члан покрета Отаџбина, говорио је о праву својине, како државне, која је отета и узурпирана, тако и друштвене, етажне, задружне и приватне својине, те о нелегалној приватизацији и експропријацији која је вршена на територији Косова и Метохије. Он је истакао да је Бриселски споразум довео до гашења српских институција и њихове интеграције у систем тзв. државе Косово, те да је и то додатно погоршало ситуацију у погледу права на својину неалбанског становништва. По њему САД по питању Косова показује један бирократски и насилнички приступ јер, зарад својих интереса, не стаје у заштиту ни међународних докумената који гарантују право на својину попут Декларације УН о правима човјека, нити сопствене принципе.

У своје, и у име покрета Отаџбина, проф. Дабић је изнео став да Влада Србије треба да промени приступ и одступи од креираног процеса САД и ЕУ, да сместа престане са Бриселским преговорима, да прогласи КиМ за окупирану територију Републике Србије, те да прекине унутрашњи дијалог који је погубан и закаснео.

Присутни су на почетку свог излагања изјавили саучешће породици господина Оливера Ивановића и изразили забринутост због оваквих дешавања на КиМ.

Информативна служба Двери