Прочитај ми чланак

СЛОБИН ШЕФ ДИПЛОМАТИЈЕ О НОВОМ АМБАСАДОРУ РУС: Специјалиста за Балкан улази у игру

0

Највероватнији долазак дипломате Александра Боцана Харченка на место амбасадора Русије у Београду многи виде као 'улазак у игру кад се она највише захуктава'.

Харченков долазак на место Александра Чепурина потврдио је и председеник Србије Александар Вучић.

„Он је истакнут, оштар, снажан дипломата, рекао бих, један од руских дипломатских специјалаца“, рекао је Вучић о Харченку, а на питање каква је порука коју носи његово именовање, Вучић је оценио: „сасвим очигледна“.

Долазак амбасадора који важи за најбољег познаваоца региона и експерта за решавање проблема, и дипломате – Владислав Јовановић, и бивши амбасадор у Белорусији Зоран Миливојевиц оцењују као наставак континуиране руске политике према Србији и Балкану.

Ова промена неће имати неки превелики значај, са аспекта генералне линије руске политике према Србији, уједно и Балкану, истичу они.

„Руска Федерација има одређену политику према нама, и ко год да је амбасадор, он ће то спроводити. Предност Харченка је што је већ био на Балкану, и то у срцу Балкана, у Сарајеву, где су противурецности и најизраженије тако да он нема потребе за неким посебним припремама“, каже бивши амбасадор УН Владислав Јовановић и додаје:

„Харченко улази у игру кад се игра највише захуктава“

И бивши амбасадор у Белорусији Зоран Миливојевић сматра да тако озбиљаног и доброг познаваоца“ прилика у региону и искусаног дипломату какав је Харченко, Русија поставља с разлогом.

Русија саље неког ко, с обзиром да се овде ствари одвијају динамиком која задире и у руске националне интересе, може да одговори на те изаове“ , каже он.

Уз то по његовим речима, „Србија заузима централно место у региону, гарант је стабилности и безбедности многе ствари се ту ломе што све изискује да Русија овде буде представљена на најбољи могући начин“

Боцан Харченко је каријерни дипломата који је раније био на дужности специјалног представника руског министарства иностраних послова за Балкан и учествовао у раду комитета Савета за имплементацију мира који је пратио испуњавање Дејтонског споразума. Он је био шеф одсека за земље бивше Југославије, а потом и заменик директора у одељењима за Европу.

Био је и дугогодишњи руски представник у контакт групи и, уз дипломате САД и Европске уније, представник у посредничкој тројци за решавање питања статуса Косова и Метохије. Такође, био је члан руске делегације на Дејтонским мировним преговорима и мировној конференцији о Босни и Херцеговини у Паризу, а учествовао је и на бројним међународним форумима у оквиру контакт групе и Организације за европску безбедност и сарадњу.

Сматра се великим пријатељем Србије и дипломатом који је учествовао и учествује у бројним дипломатским биткама у интересу Србије.

Према ранијим најавама у медијима Харченко је требало да заузме Чепуриново месту у Београду, већ средином овог месеца.