Прочитај ми чланак

ПУТИН МЕ НЕ ВОЛИ Џорџ Сорош верује да иза напада на њега стоји руски председник

0

Амерички милијардер каже да га Путин напада великим делом због његовог критичког става према руском режиму. Пре три године, његова фондација је избачена из Русије из безбедносних разлога.

Амерички инвеститор и филантроп, милијардер, једно од омражених имена у многим земљама, Џорџ Сорош верује да иза бројних напада на њега стоји лично председник Русије Владимир Путин.

Сорош је у интервјуу за „Фајненшел тајмс“ рекао да ће наставити да се бори за своја уверења, а против ширења национализма као „доминантне идеологије“ у свету, и поред свих критика на његов рачун. Он каже да оне неће спречити његову Фондацију за отворено друштво (ОСФ) да промовише либералне идеје, преноси Блиц.

„Све је то већ виђено, уз једну велику промену – преовладавајућа идеологија у свету сада је национализам. Европска унија је на ивици пропасти, а Русија је сила која поново оживљава ослањајући се на национализам“, рекао је Сорос.

Фонд за отворено друштво контролише милијарде долара, при чему значајан део тог новца чини Соросово лично богатство. Организација делује у 140 земаља широм света, где финансира различите развојне пројекте. Њен циљ је да “изгради активне и толерантне демократије”, наводи се на сајту, а од оснивања 1979. до данас поклонила је скоро 14 милијарди долара. Двадесетак делимично независних тела одлучују како ће се новац трошити.

Последњих месеци, Сорош, чије се богатство процењује на 25 милијарди долара, био је на мети жестоких напада популиста и националиста који га осуђују због подршке либералним циљевима.

Сорос је изјавио да верује да руски председник Владимир Путин стоји иза великог броја тих напада. Путин “ме не воли”, рекао је, истакавши да је то великим делом због његовог критичког става према руском режиму. Пре три године ОСФ је избачен из Русије из безбедносних разлога.

У октобру 2017, у мађарском парламенту почеле су “националне консултације” о Соросу, након што је оптужен да жели да уклони ограде и отвори границе избеглицама.

Од почетка мигрантске кризе 2015. Сорос се залаже за то да се дозволи расељавање избеглица у Европи и тврди да је напад “завера против њега”.

Тензије су порасле у Македонији прошле године након што су уживаоцима грантова ОСФ у мају поразбијани прозори у знак освете због пропасти десничарске владе.