Прочитај ми чланак

НАСЛЕДНИЦИ ПРЕТЕ ДРЖАВИ: Туже Србију у Стразбуру због друга Тита?

0

Оставински поступак иза бившег председника ушао у 35. годину суђења, Јошка Броз поново отвара питање имовине.

Јосип Јошка Броз, народни посланик и унук некадашњег председника Југославије Јосипа Броза Тита, пре пола године припремио је посланичко питање – шта се дешава са стварима које су остале иза његовог деде и где се оне данас налазе. До сада прилике да питање јавно постави није имао, али је у посланичкој групи СПС, на чијој листи је ушао у парламент, договорено да га постави на првој наредној седници Скупштине.

Један од разлога због којих Јошка Броз жели да анимира јавност јесте и тај што је оставински поступак иза Титове смрти ушао у 35. годину, а у међувремену је Уставни суд Србије констатовао да је прекршено право на суђење у разумном року!

Упркос таквој одлуци УСС, жалба наследника на одлуку Првог основног суда у Београду да обустави допунски оставински поступак (који је трајао пуне три године) стоји пред Вишим судом годину дана. Све ове околности довеле су до тога да оставина иза доживотног југословенског председника постане вероватно најстарији судски процес у држави, због чега наследници озбиљно размишљају да правду потраже пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

– Једна од поступајућих судија рекла ми је да је најбоље да се обратимо Стразбуру, јер она не може да пресуди на основу непотпуних спискова Титове имовине. А ако бисмо кренули да их проверавамо и допуњавамо, дошли бисмо до тога шта је све украдено и ко је крао – каже Јошка Броз.

ПРЕДМЕТИ НА ЦРНОМ ТРЖИШТУ

Похарана имовина председничког пара може се с времена на време наћи на аукцијама и на црном тржишту. Тако су Јошки Брозу поједини људи из Црне Горе нудили да откупи сто из дединог кабинета, а својевремено је купио за 800 марака кобалтне шоље са маршаловим ликом од нећака ађутанта из Ужичке. Прошлог пролећа му је руски државни врх, каже, послао представника са питањем шта је било са Стаљиновом сабљом и орденом Суворова, које је Тито добио на поклон. Јошка се нада да су они у депоу Музеја Југославије.

Адвокат Виолета Коцић Митачек каже да, с обзиром на то да је УСС прошле године донео одлуку да је у случају Брозових наследника повређено право на суђење у разумном року, можемо рећи да су исцрпљена правна средства у Србији.

– Сада можемо да се обратимо Европском суду за људска права у Стразбуру. Наследници ће то сигурно учинити, само ћемо видети у ком тренутку – каже Виолета Коцић Митачек.

Јошка Броз помиње као неспорно право породице да им буде враћено Титово ордење, јер, како каже, у сваком решењу о додели ордена маршалу стоји да остају породици после његове смрти.

– Где су ордени, то тек треба утврдити. Знам само да нама нису дати. Јединих пет који нам не припадају су они који су Титу додељени постхумно и они су враћени земљама из којих су стигли, последњи Финској – каже Брозов унук.

Списак онога што, по његовим речима, недостаје је позамашан: од 3.500 вредних слика остало је 750, нестала је и марка из филателистичке збирке за коју су тврдили да је најскупља на свету, фали део нумизматичке збирке из Музеја Југославије, 30 сатова је украдено својевремено са изложбе, а један од њих, „филип патек“, процењен је на 3,5 милиона швајцарских франака… До данас ништа од тога није нађено.

Оставински поступак иза Јосипа Броза покренуо је његов син Жарко још 1983. године, и уз прекиде, он траје до данас.