Прочитај ми чланак

ГРЧКА: Због банака и забрене штрајкова хаос на улицама – сузавци, каменице…

0

Грчка полиција испалила је сузавац на демонстранте испред парламента у Атини.

Протести су организовани након што су посланици гласали о новом сету мера које су међународни повериоци Грчке прописали у замену за нове кредите.

Више од 10.000 људи окупило се испред парламента, а група демонстраната је бацала Молотовљеве коктеле и каменице на кордон полиције испред парламента, на шта је полиција одговорила сузавцем, преноси Ројтерс.

АНА наводи да је највећи грчки синдикат приватног сектора ГСЕЕ данас одржао скуп испред парламента у знак протеста против нацрта закона којим се стављају на снагу раније мере које су биле нужне да би се закључила ревизија трећег кредитног аранжмана.

ГСЕЕ је саопштио да се противи новим законима који ограничавају право на штрајк, а генерални секретар тог синдиката Никос Кијуцукис рекао је грчкој агенцији да од владе траже да укине одредбе везане за штрајкове.

Овом синдикату су се придружиле левичарске партије Народно јединство и Андарсја.

АНА наводи и да је други раднички синдикат, ПАМЕ, почео одвојени скуп на Тргу Омонија и да су демонстранти кренули ка Тргу Синтагма, узвикујући слогане као што је „Не дирајте штрајкове“ и „Нећете нам дирати синдикате“.