Прочитај ми чланак

ЕВО ШТА СУ РЕКЛИ СРПСКИ ПОЛИТИЧАРИ о убиству Оливера Ивановића

0

Стигле су прве реакције на убиство Оливера Ивановића

Расим Љајић

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић данас је у изјави за Курир упутио потресно саучешће породици и пријатељима Оливера Ивановића који је јутрос убијен у атентату у Косовској Митровици.

„Још сам у шоку, не могу себи да дођем. Оливер је био мој пријатељ, велики човек и најбољи политичар на Косову и Метохији у последњих 20 година. Не могу да верујем да се показало да је био безбеднији док је био у затвору. Шта је још требало да му се деси? Зар је мало што је био ухапшен на правди Бога“, навео је министар Љајић за наш лист.

Борко Стефановић

ФОТО: Медија центар Београд

Председник Левице Србије Борко Стефановић изјавио је данас за Курир да је неопходно хитно истражити стравичан атентат у Косовској Митровици у којем је јутрос убијен Оливер Ивановић.

„То је ужасан злочин који хитно мора да се истражи до краја, а нападачи да се приведу лицу правде. Храбри Оливер је дао живот за истину и правду од стране оних који желе да на Косову и Метохији остане тамни вилајет. Ово је прилика за Србију да покаже да је КиМ део њене територије, али и за Запад да атентат истражи до краја“, поручио је Стефановић за Курир.

Војислав Шешељ

Лидер радикала Војислав Шешељ остао је затечен вешћу да је Оливер Ивановић убијен на Косову испред своје странке.

„Веома сам запрепашћен и затечен овом вешћу. Треба сачекати барем прве индиције и истражити ко су убице. Ми смо политички били потпуно различити, али ово је страшна вест“, рекао је Шешељ за Курир.

Зорана Михајловић

Потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић рекла је поводом убиства Оливера Ивановића да се нада да ћемо сазнати починиоце, и да ће одговарати.

„Трагедија. Саучешће породици. Али ово не може да допринесе миру и безбедности на КиМ. Као ни запаљиве поруке албанских политичара који поручују Србима да се не враћају на Косову. Српска влада се залагала и залагаће се за безбедност и мирно решење питања Косова“, рекла је Зорана Михајловић за Курир.

Зоран Живковић

Председник Нове странке Зоран Живковић изјавио је да га је јако потресла вест да је убијен Оливер Ивановић, лидер Грађанске иницијативе Србија, демократија, правда.

„Потресла ме је вест, био је мој пријатељ. Сарађивали смо 90-их, као и пре и после 5. октобра. Чак смо заједно били и на листи Срба на првим изборима после 5. октобра. Ово је велики губитак за његову породицу и пријатеље, али и све Србе на КиМ који су имали европски поглед на то како живот у јужној српској покрајини треба да изгледа“, изјавио је Живковић за Курир.

Александар Шапић

Александар Шапић на потресан начин је опростио од Оливера Ивановића, лидера Грађанска иницијатива СДП, који је убијен јутрос убијен у Косовској Митровици испред седишта странке.

„Свашта си прегурао и преживео у животу и на крају дочекао да те убију у свом граду, на кућном прагу. Проклети да смо. Нека ти је лака земља, друже мој“, написао је Александар Шапић.

Марко Ђурић

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић рекао је да је делегација Београда напустила дијалог у Бриселу и да се враћа у земљу због убиства Оливера Ивановића.

Подсетимо, лидер Грађанске иницијативе „Слобода, демократија, правда“ преминуо је након што је упуцан испред канцеларије у Косовској Митровици, потврдио је његов адвокат.

Ивановић је подлегао повредама, упркос борби лекара, потврдио је за портал КоССев његов адвокат Небојша Влајић.

„Реанимацију су покушали и најбољи митровички лекари, чак и професори који су се из Београда задесили овде, али ништа нису могли да учине,“ рекао је Влајић.

Ивановић је погођен са четири метка у груди и у бесвесном стању је пребачен у болницу у Косовској Митровици где је подглегао повредама. Конференција за медије у болници у Косовској Митровице заказана је за 10:30.

Председник Србије Александар Вучић заказао је за 12 сати хитну седницу Савета за националну безбедност због убиства Оливера Ивановића.

Драган Шутановац

Лидер ДС Драган Шутановац рекао је, поводом убиства Оливера Ивановића, да је он био човек мира, а да је обавеза свих да се не дозволи да завлада „свет прошлости из кога су полетели ти меци“. 

„У времену сукоба и мржње, Оливер Ивановић је био човек сарадње и толеранције.Оливер је био човек мира. Као таквог ћемо га памтити. Обавеза свих нас је да не дозволимо да завлада свет прошлости из кога су полетели ови меци. Најдубље саучешће његовој породици“, написао је Шутановац на Твитеру.

Саша Јанковић

Лидер Покрета слободних грађана Саша Јанковић навео је да после ово убиства “ништа неће бити исто“, те је навео да ће “у 12:30 изађи пред новинаре са Ђиласом, Јеремићем, Веселиновићем и Стефановићем“.

 Саша Радуловић

Председник покрета Доста је било (ДЈБ) Саша Радуловић изразио је данас на свом Твитер налогу саучешће породици Оливера Ивановића и додао да очекује реакцију надлежних органа ради „брзог хапшења убице и налогодаваца“.

„Редак глас разума на КиМ убијен је јутрос у Косовској Митровици. Саучешће породици Оливера Ивановића. Њихов губитак је немерљив, Изгубили смо и сви ми“, навео је Радуловић. ;

Радуловић је додао да се очекује реакција надлежних органа.

„Чекамо надлежне. Прихватљиво је једино брзо хапшење убица и налогодаваца. Речи су јефтине. Задржите их за себе. Дела“, рекао је он.

Принц

 

Александар Карађорђевић оценио је да убиство председника Грађанске иницијативе СДП Оливера Ивановића има много извршилаца и још више редитеља.