Прочитај ми чланак

СВЕДОК: Шиптарски криминалци организовали мартовско насиље над Србима на Космету

0

Kriminalna grupa, formirana krajem 2001. i za čije aktivnosti su znala "velika imena", organizovala je martovsko nasilje 2004. godine, tvrdi svedok Specijalnog tužilaštva Kosova Škumbin Mehmeti za TV Klan Kosova, preneo je portal Kossev.

„Misija grupe bila je da organizuje martovsko nasilje 2004. godine, a podršku za to imala je od ‘svih ratnih stranaka’, tajne službe i ‘velikih porodica’. Za uspešnu ‘misiju’ obećana im je amnestija. Ista grupa je ‘uništena’ krajem 2004. „, tvrdi taj svedok.


Kako se navodi na portalu, krajem 2001. godine na Kosovu je formirana kriminalna grupa koja je počinila mnoga posleratna ubistva, uključujući politička.

Mehmeti je u emisiji televizije Kljan Kosova izneo detalje u vezi sa ubistvima, tvrdeći da je i on bio deo grupe.

Mehmeti je precizirao i za koja je sve ubistva odgovorna ova grupa, a među njima su ubistvo Tahira Zemaja, za kojeg se tvrdilo da je svedočio protiv OVK i pred srpskim tužilaštvom za ratne zločine, predsedavajućeg Demokratske lige Kosova Džemajla Mustafe, člana OVK Ramiza Muricija, koji je trebalo da svedoči u važnom sudskom procesu, navodi Kljan Kosova.

Među ubistvima su i ubistva poslanika LDK-a, Smajlja Hajdaraja i pripadnice Kosovske policije, Sabahate Tolaj, koja je istraživala Zemajevo ubistvo.

Upravo za to ubistvo Škumbin Mehmeti tvrdi da nije kriv onaj ko je osuđen, već „neko ko nikada nije osuđen“ i ko je za ubistvo platio 25.000 evra.

Kako dalje tvrdi ovaj zaštićeni svedok, na meti grupe bio je i Džavit Haljiti.

Mehmeti tvrdi i da su postajala lica koja su bila „zadužena za skrivanje svih tragova zločina koje su počinili pripadnici grupe“, a jedan od njih je i dalje deo Kosovske policije.

Svi zločini koje je počinila ta grupa, nisu imali „nikakve veze sa OVK“, ali su bili u kontaktu sa zvaničnim nelegalnim tajnim organizacijama „Sigurimin e Atdheut“ i ŠIK-om – koji, kako tvrdi, ne stoji iza ubistava, prenosi Kossev.

Mehmeti je inače osuđen na 30 godina zatvora za ubistva UNMIK-ovih policajaca 2004. godine kod Podujeva.

U međuvremenu, prištinski „Ekspres“ je objavio i da je još jedan od svedoka, samozvani agent ŠIK-a, Nazim Blaca, informisao srpske pravosudne organe da je Mehmeti spreman da svedoci u slučaju Niš ekspres.

Prema njegovim rečima, Mehmeti „ima dokaz da je Fljorim Ejupi u slučaju Niš ekspresa i jednom događaju navodno imao ‘direktnu podršku’ Kadrija Veseljija, prenosi Kossev.

Mehmeti je navodno odustao od svedočenja.

„Bio sam iznenađen njegovim izjavama, sve te izjave trebalo bi da budu predmet sudija i tužilaca, a ne da postanu medijski spektakl,“ rekao je kosovski premijer Ramuš Haradinaj, prenosi Lajmi, reagujući na Mehmetijeve navode.

U međuvremenu je reagovalo i Specijalno tužilaštvo Kosova, navodeći da su, kako prenose prenose prištinski mediji, preuzeli konkretne radnje u vezi sa Mehmetijevim izjavama.