Прочитај ми чланак

ПРОЕВРОПСКА ОПОЗИЦИЈА: Бели – самостално на изборе Тадић – подршка ДС

0

Када сам се кандидовао на председничким изборима, тражио сам подршку Иницијативе Не да(ви)мо Београд, да би они тада рекли како неће подржати никога, а касније су подржали Јанковића.

Због тога са њима не желим да разговарам о коалицији на београдским изборима, каже за Данас Лука Максимовић, алијас Бели Прелетачевић, одговарајући на питање да ли ће након разлаза са покретом „Бели – Само јако“, изаћи заједно на београдске изборе са Иницијативом Не да(ви)мо Београд. Он додаје да то што са њима неће наступи, не значи да у Иницијативи нема неколико заиста квалитетних појединаца и да поштује њихов рад у Београду.

Максимовић истиче да на предстојећим изборима не жели никакву подршку од било које политичке странке или групе грађана, јер те ствари сматра небитним. Он истиче да му је једино важно да пред грађане изнесе идеју коју је зацртао и да неко то чује и разуме, те зато не мари за проценте, али „мари колико ће људи укапирати у чему је ствар“. Иако је раније за наш лист најавио да ће највероватније на престоничким изборима наступити под правим именом и презименом, Максимовић ће са доношењем коначне одлуке сачекати до њихових званичног расписивања.

– Када ме питају да ли ће мој наступ на београдским изборима бити сатиричан или „озбиљна прича“, ја им кажем да је и сам чин кандидовања озбиљна ствар. Наравно да ћу се у кампањи бавити озбиљним стварима – каже Максимовић.

Максимовић није одговорио на наше питање какву ће листу саставити, нити конкретна имена кандидата. Подсетимо, раније је рекао да прави сопствени Апел 100, алудирајући на јавне личности које су подржале Сашу Јанковића.

Осврнувши се на вест која је минулог викенда жестоко одјекнула, а реч је о томе да се Грађански покрет „Бели – Само јако“ оградио од његовог даљег деловања, Максимовић објашњава да то на прву прву лопту изгледа као тотални распад, али да такав утисак може да завара. Према његовим речима, ствар је у томе што у Покрету немају капацитета да истовремено воде борбу и за Младеновац и за Београд.

– Ја сам превазишао локално деловање и зато имам дужност према грађанима, барем према онима који су гласали за мене, да због младих генерација које долазе покушам да урадим нешто. Једноставно, тај циљ не могу да остварим ограничен на локалну средину. Међутим, нису сви у Покрету били за то да учествујемо на изборима у главном граду и због тога, да не би дошло до свађе, ја сам предложио да одборничка група преузме сву одговорност за Младеновац, а да ја покушам да остварим оно што сам наумио у Београду – објашњава Максимовић и додаје да је у једном тренутку морало да дође до поделе одговорности, јер се до сада све ломило преко његових леђа.

Политички аналитичар Бојан Клачар оцењује да није изненађење то што се покрет „Бели – Само јако“ оградио од даљег деловања Луке Максимовића, јер су се још прошлог лета појавиле гласине да постоје одређени сукоби између њега и његовог тима. Према његовим речима, Максимовић је такав расплет догађаја и сам најавио оног тренутка када је казао да се на изборима у престоници неће кандидовати на онај начин на који је наступио у трци за председника. Клачар сматра да таква његова одлука показује да је он проценио да не може два пута да прода исту причу, те да је дошло време за озбиљно деловање.

– Како сада ствари стоје према доступним истраживањима, упркос чињеници да Максимовић напушта концепт Белог те да одређени људи одлазе од њега, он и даље ужива озбиљну подршку у Београду. Очигледно је да у ма каквом формату се Бели Прелетачевић буде појавио на изборима, може да рачуна на респектабилан број гласова у овом моменту – тврди Клачар.

Према његовом виђењу, Максимовић на престоничким изборима није кандидат који ће играти само епизодну улогу и да како сада ствари стоје, та његова аура антипартизма очигледно има плодно тле међу бирачима у Београду.

Југовић: Десиће се исто што и Јанковићу

Лука Максимовић је као Бели Прелетачевић освојио на председничким изборима 344.000 гласова, односно на нивоу Србије око девет, а у Београду око 12 одсто гласова. Истраживачи јавног мњења сматрају да су то опозициони гласови, и да ће се сада они у највећој мери усмерити према Драгану Ђиласу и Иницијативи Не да(ви)мо Београд. Ипак, они нису желели да говоре за јавност о тим прогнозама, будући да је феномен Белог нов на политичкој сцени Србије и да се промене у расположењу гласача још очекују. Занимљиво је да су се уочи овог викенда када је објављен разлаз између Прелетачевића и групе у Младеновцу, са којом је први пут забележио политички успех, освојивши око 20 одсто гласова на општинским изборима 2016. (мало више него што је рецимо сада на изборима у Неготину био најбољи резултат ДС, потпомогнут ЛДП, и уз бојкот других опозиционих странка) већ појавиле анализе на ту тему. Тако је уредник портала Коментарпрес Братислав Југовић изразио сумњу да ће Бели успети да састави изборну листу за Београд ако га напусти група из Младеновца. „Бели је у својим редовима доживео исто што и (Саши) Јанковић. Тачно је да он има бираче, али нема организацију. Кад бирачи сазнају да је Белог напустила његова екипа, онда ће изгубити и бираче“, прогнозира Југовић. П. Д.

Тадић: Подршка кандидату ДС, идеја обнове странке

Председник Социјалдемократске странке (СДС) Борис Тадић саопштио је да је председништво СДС донело одлуку да за београдске изборе подржи кандидата Демократске странке (ДС), која на градске изборе излази у коалицији са Новом странком.

Како наноди Н1, Тадић је објаснио да се оваквом одлуком стаје иза друге одлуке – да се крене у обнову уједињења ДС и позвао бивше лидере ДС да се након избора „седне за сто“.

„Једино је бивши ДС био у стању да остварује велике резултате у прошлости“, оценио је Тадић и додао да овог тренутка нема боље алтернативе од ДС, преноси Н1.

„Ово није само подршка Драгану Шутановцу, него идеја обнављања ДС“, закључио је Тадић.

Подсетимо, крајем децембра председник ДС Драган Шутановац изјавио је да ће на изборима за Скупштину града Београда он бити заједнички кандидат за градоначелника ДС и Нове странке, док ће функционерка Нове Весна Ракић Водинелић бити носилац листе.