Прочитај ми чланак

ПЕРНАР: Наш циљ је излазак Хрватске из НАТО и ЕУ

0

Посланик опозиционог Живог зида у Сабору, Иван Пернар, изјавио је да се та странка, чији иначе рејтинг последњих недеља расте, залаже за излазак Хрватске из НАТО и ЕУ и слање ратне морнарице у Пирански залив како би, како каже, престало натезање око границе.

„Наш програм је јасан и јаван – од монетарне реформе до изласка из НАТО-а и ЕУ-а и даље, на пример, укидања ТВ претплате, дизања минималне пензије..“, рекао је Пернар у опширном интервјуу за ријечки Нови лист.

Фото: Фејсбук

Пернар, наиме, сматра да је опасније остати у ЕУ него изаћи из ње, те да су сви демографски и економски показатељи негативни.

На опаску новинара да индустријска производња у Хрватској расте, Пернар му је одговорио да се он неће расправљати с њим.

„Ја бих с вама био спреман за расправу, кад бисте имали политичку тежину, кад бисте били барем у Сабору, или утицајан новинар којег прати двесто или петсто хиљада људи на друштвеним мрежама“, рекао је Пернар.

На примедбу како такви у Хрватској не постоје, Пернар је рекао: „Е, онда се поставља питање јесу ли такви новинари квалитетни и имају ли њихово мишљење и ставови икакву реалну вредност.“

Пернар је коментарисао раст рејтинга Живог зида рекавши да је тај успех последица губитка кредибилитета Моста независних листа, распада СДП-а и омражености премијера Андреја Пленковића у јавности.

Према истраживањима најновијим Кродемоскопа владајући ХДЗ и најутицајнија опозициона СДП су у паду и први пут након дужег времена су испод 30 посто подршке грађана, док Живи зид по овом истраживању расте.

Објаснио је и да циљ Живог зида није долазак на власт на следећим изборима, већ натерати СДП и ХДЗ да уђу у непринципијелну међусобну коалицију, која би резултирала падом рејтинга за једне и друге.

„Циљ нам је, на кратке стазе, бити највећа опозициона странка. Након других избора нам је циљ доћи у позицију да формирамо власт. Нама је и сад нуђено да уђемо у власт с ХДЗ-ом, али то не би била стварна власт, били би тамо као онај Врдољак. То нас не занима. Ми смо играчи на велико, занимају нас крупне ствари“, поручио је Пернар.

Актуални спор са Словенијом решио би коришћењем Хрватске ратне морнарице.

„Словенија уопште нема ратну морнарицу. Да Хрватска пошаље један ратни брод тамо, цело ово натезање би престало. Више не би ове полицијске словеначке каде малтретирале наше рибаре, него би схватили да је Хрватска суверена земља, да штити своје море и да у нашим водама немају шта да раде. Цело ово натезање и препуцавање које траје месецима би тренутно престало, рекао је Пернар.

На питање би ли таква акција можда изазвала ескалацију насиља, Пернар је одговорио:

“ Ма какво насиље. Не знам где ви ту видите насиље. И слање полицијског чамца онда може бити насиље. Ово је једноставно ситуација, како би Трамп рекао – мој је већи. Треба једноставно Словенцима рећи: ‘Наш је већи’ и – довиђења“, закључио је Пернар.