Прочитај ми чланак

НЕИЗВЕСНИ ИЗБОРИ У БГД: СНС пао на 34,5%, неће моћи лако до већине

0

И поред медијске машинерије којом располажу, странке на власти неће моћи лако да освоје већину у парламенту Београда.

Према последњим истраживањима, Српска напредна странка би на изборима у престоници 4. марта могла да освоји 34,5 одсто, што не би било довољно да формира градску владу чак и у коалицији са Социјалистичком партијом Србије.

Другопласирана изборна листа могла би да буде она која је окупљена око Драгана Ђиласа (16,8 одсто), док се на трећем месту налази изборна листа Александра Шапића са 16,2 одсто, показује истраживање Нове српске политичке мисли.

С друге стране, београдски медији спекулишу да би у случају да остваре лош резултат на изборима, напредњаци понудили Шапићу да формирају власт у престоници, иако је он више пута демонатовао овакав сценарио.

Четвртопласирана је Социјалистичка партија Србије са 6 одсто подршке, колико готово да има и изборна листа око Луке Максимовића Белог – 5,9 одсто.

Листа око Демократске странке је према истраживањима око цензуса, а испод цензуса је Српска радикална странка, док се још чека евентуална изборна листа покрета Доста је било и Двери, као и први наступ Здраве Србије Милана Стаматовића на београдским изборима.

Политички аналитичари истичу да је за добар резултат опозиције неопходно да излазност буде велика.