Прочитај ми чланак

ЈАНКОВИЋ: Неће бити фер услова за београдске изборе

0

ЛИДЕР Покрета слободних грађана Саша Јанковић казао је да не очекује фер услове за изборе у Београду које је данас расписала председница Скупштине Србије Маја Гојковић.

„Потпуно сам сигуран да нити ће Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) почети да ради свој посао, нити ће Радио телевизија Србије почети да се придржава медијских стандарда, нити ће изборни услови бити фер“, оценио је Јанковић.

По његовој процени, председник Србије и Српске напредне странке Александар Вучић не може да добије изборе уколико изборни услови буду фер и уколико не буде поткупљивања и притисака.

„Александар Вучић неће сасећи грану на којој седи“, додао је Јанковић и рекао да је дубоко уверен у демократску снагу Београда и Србије да ће се, како је казао, са тим изборити.

Јанковић је оценио да је актуелни режим ушао у репресивну фазу која је, како је рекао, последња фаза ауторитарног режима.

Он је то рекао поводом нових прекршајних пријава поднетих против четворо студената који су означени као организатори протеста „Против диктатуре“.

„Овај режим улази у репресивну фазу и ми сада имамо потпуно повезану полицију, војску и тајне службе, имамо систем у којем се не зна ко шта ради и сви користе податке свих ради репресије“, оценио је Јанковић на конференције за медије поводом „наставка прогона студената који су рекли не диктатури“.

Он је додао да се подношењем нових прекршајних пријава против четворо студената „суди младости, мишљењу, слободи и правди“ и позвао Србију да се пробуди.

„Србија чека да неко са стране реши проблеме. Не можемо мирно са стране гледати шта се дешава, Србијо пробуди се“, рекао је Јанковић и додао да актуелни режим неће стати само на суђењима, ако се Србија „не пробуди“.

Јанковић је апеловао да се забораве политичке разлике које су, како је казао, небитне у тренутку када репресивни режим открива своје лице.

„Ово није питање појединачних политичких странака већ елементарне демократије. Немамо право да стојимо са стране и чекамо да се Србија врати и почне да живи нормално“, истакао је лидер ПСГ.