Прочитај ми чланак

ЗАСТРАШУЈУЋЕ: Црвене беретке се поново окупљају?!

0

Некадашњи припадници „црвених беретки“, чији је вођа био Милорад Улемек Легија, почели су да излазе на слободу након вишегодишњих робија, па би лако, како су и најавили на Твитеру, могло да дође до поновног формирања сличне контроверзне специјалне јединице повезане са криминалним групама.

Чланови некадашње Јединице за специјалне операције (ЈСО), који су осуђени за убиство премијера Зорана Ђинђића и друге бруталне злочине, полако су почели да излазе на слободу након вишегодишњих робија. То је међу симпатизерима чувених „црвених беретки“ изазвало толико одушевљење да су почели чак и да најављују неформално окупљање ове јединице, која је, поред убиства премијера, починила и друге злочине.

Наиме, из затвора је 2013. изашао Саша Пејаковић, којем ће се током фебруара на слободи придружити Жељко Тојага Жмиги. Пејаковић је због учествовања у убиству Ђинђића на робији био осам година, а Жмиги управо завршава одслужење казне од 15 година.

Опасност

На слободи су такође и неки други бивши чланови и високи официри ЈСО, који су одређено време провели у затвору због одређених недела па, како тврде упућени, лако може доћи до новог окупљања „црвених беретки“. У прилог томе иде и статус профила „црвених беретки“ на Твитеру, где је вест о скором изласку Тојаге на слободу испраћен речима:

– Ускоро на слободи наш брат Жмиги. А кад се окупи чопор мој…

Извор Курира из безбедносних кругова упозорава да још постоји велики број оних који желе да виде на окупу некадашње припаднике ЈСО, што може бити велика опасност за државу и њене грађане, посебно ако се зна какве су злочине извршили припадници ове јединице. Како додаје, они би могли да буду потпомогнути и неким остацима „земунског клана“, чији ће неки припадници такође бити на слободи за неколико година.

Огрезли у криминалу

– Један по један осуђени припадник ЈСО излази на слободу и питање је чиме ће се они сада бавити. То су људи који су били огрезли у криминал и тешко да су се од тога „излечили“, зато не треба да чуди ако покушају опет да окупе неку групу која би лако могла да покуша да изврши нове злочине. С друге стране, на интернету је веома активан профил „црвених беретки“, који им такорећи припрема терен за повратак. Један од главних мотива за окупљање јесте и освета онима које сматрају одговорнима за њихов прогон и робију – прича саговорник Курира.

Дарко Трифуновић, професор Факултета безбедности, каже да иза поменутих профила на интернету стоје људи који сањају да буду „црвене беретке“, али такође и одређене стране службе које желе хаос у Србији:

– Они желе да створе неформалне групе притиска у Србији и да онда направе хаос. Ту има и људи који сањају да буду „црвене беретке“, то су они који никада нису испалили метак или били на ратишту. Само желе да хушкају, имају и политичке мотиве. И шта значе њихове три тачке о најави Жмигијевог изласка из затвора? Они желе убиства, крв у Србији, да Србин на Србина удари. Томе се мора стати на пут.

Дугогодишње робије

И „ЗЕМУНЦИ“ ЋЕ УСКОРО НА СЛОБОДУ

Најистакнутији припадници ЈСО Милорад Улемек Легија и Звездан Јовановић убили су 12. марта 2003. премијера Зорана Ђинђића уз помоћ припадника „земунског клана“. Припадници те криминалне групе су, такође као и „црвене беретке“, на дугогодишњој робији, а први од њих који ће бити бити на слободи је Душан Крсмановић, који би из затвора требало да изађе за пет година.

Чињенице о ЈСО

НАЈВЕЋИ ЗЛОЧИНИ „ЦРВЕНИХ БЕРЕТКИ“

Убиство премијера Зорана Ђинђића

Убиство чланова СПО на Ибарској

Покушај убиства лидера СПО Вука Драшковића у Будви

Убиство Ивана Стамболића

Убиство новинара и власника Дневног телеграфа Славка Ћурувије