Прочитај ми чланак

СПРЕМНА ПЕТИЦИЈА ЗА УКИДАЊЕ ВЛАСНИШТВА СПЦ над црногорским манастирима

0

Једна група грађана покренула је петицију за укидање власништва Српске православне цркве над црногорским манастирима и црквама. Петиција је покренута на страници петиција24.ком.

У опису петиције стоји независна и међународно призната Краљевина Црна Гора је 1918. године окупирана и анексирана од Србије.

„Супротно међународном праву, уговорима, обичајним правним правилима и моралу, као и нормама црногорског Устава и закона, тада је престала да постоји самостална држава Црна Гора. Након тога, поред осталог, владајући кругови Краљевства СХС приступили су и реализацији пројекта успостављања Српске патријаршије.

Тада је и покренут поступак укидања аутокефалне Црногорске православне цркве. Он је спроведен без легитимитета, на начин супротан нормама Устава Црне Горе (1905), тада још увијек формално – правно пуноважног, те Устава Светога синода Црногорске православне цркве (1903), који је у то вријеме, такође, био на снази“ наведено је у опису петиције.

Није тајна да је овај срамни покушај напада на Српску православну цркву проистекао из самопрозване НВО Црногорске православне цркве.