Прочитај ми чланак

ПРЕГОВОРИ О ПОМИРЕЊУ МИТРОПОЛИТА АМФИЛОХИЈА и Вучића посредством ЦГ лобијa?

0

Како пишу неки српски портали из Црне Горе у току су преговори митрополита Амфилохија са председником Србије Александром Вучићем, око помирења или боље рећи примирја, као и око смиривања страсти у СПЦ, које су се распламсале након опречних изјава Амфилохија и патријарха Иринеја.

У току су преговори митрополита Амфилохија са председником Србије Александром Вучићем, око помирења или боље рећи примирја, као и око смиривања страсти у СПЦ, које су се распламсале након опречних изјава Амфилохија и патријарха Иринеја.

Црногорски лоби, сачињен од угледних професора и интелектуалаца, већ је издејствовао да патријарх Иринеј изађе са помирљивим ставом у јавност. Од Вучића се очекује да не наставља медијску кампању против Амфилохија. Заузврат би Амфилохије морао да ублажи реторику око односа српских власти према Косову.


Употреба информација и политика приватности у Твитер огласима

Српски национални корпус у Црној Гори је оћутао сукоб Вучића и Амфилохија, не стављајући се ни на чију страну. Управо српски корпус у Црној Гори је увек био главно упориште митрополита Амфилохија. Ћутање опозиционих Срба у Црној Гори, на које се Амфилохије увек ослањао је озбиљно забринуло митрополита. Срби у Црној Гори не желе да улазе ни у какав сукоб са матицом Србијом, па ни због Амфилохија.

Иницијатива за помирење Амфилохија и Вучића је управо потекла из Црне Горе.

Патријарха Иринеја и већину владика СПЦ, забрињава могућа подела унутар црквених редова. Стога је патријарх, мада није у најбољим односима са Амфилохијем, решио да први изађе са помирљивим ставом. Ипак, успех овог помирења ће највећим делом зависити од умешности црногорског лобија који посредује и на крају од кључног играча митрополита Амфилохија.