Прочитај ми чланак

ПРЕДИЗБОРНА КОМБИНАТОРИКА – могу ли „Двери” и „Дoста је било” заједно?

0

Када ће становници Београда изаћи на биралишта још увек није познато, а медији спекулишу да ће јавност одговор на то питање добити сутра или у уторак, када ће избори бити расписани. И док се чека званични почетак кампање, међу странкама опозиције траје прегруписавање за одмеравање снага у престоници.

Да ли би позив покрета Доста је било на сарадњу, могао да резултира предизборним савезом са Дверима?

Да ли ће Саша Радуловић и Бошко Обрадовић поново ићи заједно, овога пута на предстојеће београдске изборе? Двери су једине прихватиле позив покрета Доста је за било за разговоре о сарадњи који је упућен, како су навели, истинској опозицији – покрету Не давимо Београд и Луки Максимовићу, односно Белом.

У покрету Доста је било данас нису желели да дају изјаве за Н1, односно да додатно појасне могућност сарадње са Дверима на изборима у Београду, већ су нас упутили на саопштење од петка. У њему се наводи да су, иако постоје велике идеолошке разлике, ствари око којих се слажу много су важније од оних око којих се не слажу.

Увек смо спремни са разговор, кажу у Дверима, али истичу да је једно разговор, а друго договор. Ипак, не искључују могућност договора са Доста је било.

„Кључна тачка која нас повезује јесте борба против корупције и криминала и против партократије и то су заиста чињенице које су лидери тих странака, Бошко Обрадовић и Саша Радуловић, у више наврата независно на различитим местима понављали и што је потпуно евидентно у нашим програмима“, наводе Двери.

Поставља се, међутим, питање како би сарадњу ова два покрета прихватили њихови бирачи – у Цесиду наводе да, с обзиром на то да се ради о локалним изборима, то не мора да представља проблем.

„Ми у Београду нећемо одлучивати о ЕУ или НАТО или Косову или о таквим неким огромним темама, већ о темамо које су у локалном контексту веома важне. Ту причамо о борби против СНС, о борби против корупције, непотизма, партијских одлучивања, тако да разлике мало губе на значају између ДЈБ и Двери у том контексту. С тога не мора асполутно да значи да ће доћи до неког одлива бирача“, оценила је Емилија Бркић из Цесида.