ПОСЛУШАЈТЕ: Чувени француски оперски певач 1916. изводи “Боже правде“ на српском!

6

Марсел Журне је студирао на престижном Париском музичком конзерваторијуму. 1891. године је наступио на оперском дебију у Монпељеу када је изводио једну од Донизетијевих опера.

Три године касније примљен је у позоришну трупу у Бриселу гдје је стекао славу као бриљантан бас у операма ‘’Ромео и Јулија’’, ‘’Лоенгрин’’, ‘’Фауст’’, ‘’Фиделио’’…

Журне је, током своје истакнуте 40-oгодишње каријере, имао широк репертоар певачких улога у великом броју Вагнерових дјела те главних француских и италијанских композитора.

 

Марсел Журне/Marcel Journet

Краљевска оперска кућа у Лондону, миланска Скала, Париска опера и њујоршка Метрополитен опера само су нека од познатих места на којима је наступао у првој четвртини 20. вeка.

Према оцјени музичких зналаца, Журне је имао предиван, култивисан глас и фину технику – досегнувши апсолутни врхунац свог умијећа, као певач и глумац, нарочито у периоду од 1915-1925. године.

Светску славу стекао је 1897. године када је дебитовао у лондонском позоришту ‘’Ковент Гарден’’.

Почевши од 1900. године осам сезона наступао je у Метрополитен опери у Њујорку, а затим се вратио у Париз, гдје је играо до 1931.

Журне је често гостовао у разним градовима Европе и Америке: Монте Карлу, Мадриду, Барселони, Чикагу и др, а од 1917. до 1927. редовно се појављивао у оперским представама миланске Скале, често под диригентском палицом чувеног Артура Тосканинија.

Бројни снимци сведоче о Журнеовим изузетним вокалним атрибутима и високом стандарду његових интерпретаторских умијећа.

Једно од таквих издања, а нама посебно интересантно, јесте Журнеово извођење српске националне химне “Боже правде“ на српском језику из 1916. године.

Певачка каријера Журнеова трајала је више од четрдесет година: посљедњи пут је изашао на сцену годину дана прије смрти. Умро је 1933. у Вителу у својој 66. години живота.

 • Beogradski011
  • grebak grebić

   Hvala ti Beogradski! pričali smo na ovom portalu da su i Francuzi i Grci dizali spomenike velikim Karađorđevićima, ali su nas šarlatani nazvali lažovima. Eto dokle ide zadrtost i mržnja!

 • Beogradski011

  Нејски мировни уговор је закључен 27. новембра 1919. године у париском предграђу Неји сир Сен између земаља Антанте, као победничког савеза у Првом светском рату, са једне, и поражене Бугарске, са друге стране.
  По уговору је поражена Бугарска имала да преда знатне територије – највећим делом у западној Тракији, коју је прво на управу преузела Антанта, а затим је предала Грчкој, као и територије око Цариброда и Босилеграда у Србији и Струмице у Македонији, које предаје Краљевини СХС.

  http://3.bp.blogspot.com/-oTvYExpJZpw/U_2YJ5qeVnI/AAAAAAAADsc/zX6b7GOdEWw/s1600/_38.gif

 • Mika Mikic

  Као да је песмом оживео читаво једно време и читав један народ. Величанствено!

 • milovan

  Сву нашу славу и некадашње вредности овели смо до абсурда.

 • Сава Савановић

  Његов глас је Божји дар.Почивај у миру.