Прочитај ми чланак

„ХВАЛА, АЛИ НЕ ХВАЛА“ Зашто цела опозиција БЕЖИ од Саше Радуловића?

0

"Хвала, али не хвала" отприлике звучи одговор три опозициона покрета којима је Покрет "Доста је било" (ДЈБ) упутио позив за разговор о сарадњи на београдским изборима.

ДЈБ је покрете Луке Максимовића Белог, Двери и „Не давимо Београд“ означио као „истинске опозиционе политичке организације“ са којима, додуше, постоје велике идеолошке разлике али, „ДЈБ препознаје да се ради о поштеним људима који желе истинску промену, демонтажу партијске државе и изградњу уређеног друштва које ће радити у интересу свих грађана“.


Такође, наведено је и да овај позив на сарадњу нема везе са преласком цензуса, иако су у ДЈБ „свесни су тога и да ће многи покушати ово да нападну и изврну у причу о цензусу“.

Врло мало времена је прошло од позива до првог одговора који је стигао од „Не давимо Београд“. Ова организација се захвалила на позиву, али и одговорила да ће на предстојеће изборе изаћи самостално.

Недуго затим огласио се и Бели Прелетачевић, са готово истим одговором.

– Хвала на позиву стварно, али нисам заинтересован за ни за какве преговоре и разговоре о сарадњи. Желим свима све најбоље па да се договоре како треба – написао је Бели на својој Фејсбук страници.

Разговор ће једино прихватити Двери, одакле наводе да то у исто време не значи и договор.

– Разговору ћемо се одазвати, и они би требало да се десе током викенда. Желимо да чујемо о чему се ради, шта су предлози па ћемо, као и са другима са којима имамо контакте, о томе одлучити на страначким органима, вероватно током наредне недеље – кажу за „Блиц“ у Покрету „Двери“.

Позив на разговоре овим политичким организацијама изазвао је бројне реакције на друштвеним мрежама, па је и сам лидер ДЈБ Саша Радуловић покушавао да објани разлоге позива за разговоре.

– Ми мислимо да би коалиција ДЈБ, Белог, Двери и НДБГ и поред огромних идеолошких разлика, победила у Београду јер су теме у Београду корупција и комунална питања око којих се слажемо и жеља гласача за променом и новим неукаљаним људима. Жао нам је што није прихваћена – написао је, између осталог, Радуловић.

На питање како виде одбијање разговора појединих покрета, у ДЈБ кажу за „Блиц“ да је то питање за њих, и да су они на разговоре позвали „поштене људе који никада нису злоупотребљавали јавне ресурсе, с циљем да ниједан опозициони глас не буде бачен и да се понуди избор“. Кажу и да их напада „само камуфлирана опозиција“.

– То није опозиција, то је сива зона странака које више личе на СНС, које су биле на власти, злоупотребљавали јавна овлашћења и имовину, радили све ово што СНС ради данас и својим неодговорним вршењем власти довеле СНС на власт. Ситуација данас у Шапцу је иста као и у Београду. То хоћемо да мењамо. Опозиција или јеси или ниси. Нема међустања. Наши осиромашени грађани заслужују праву и одговорну опозицију – кажу у ДЈБ.

Курта, Мурта, Александар и Драган

На питање како тумаче одбијања већине странака да са њима сарађују, па чак и разговарају, у Покрету наводе да су они „државотворна организација која не прави дилове и компромисе са странкама које имају историју злоупотребе новца грађана Србије“.

– Доследни смо, упорни и рационални. Ми желимо да отерамо СНС, али и истински променимо начин на који се 30 година неодговорно располаже новцем и имовином грађана који једва састављају крај с крајем. Наш противник су партијска држава и политичари који јашу грађане, како год се звали: Курта, Мурта, Александар или Драган. А те промене не може да спроведе камуфлирана опозиција из сиве зоне – истичу у ДЈБ.

Како за „Блиц“ објашњава извршни директор Цесида Бојан Клачар, Покрет ДЈБ је овим позивом желео да уради неколико ствари.

– Најпре, желео је да покаже да је ДЈБ странка која позива на уједињење, јер нико не жели да буде окривљен за то да не жели да сарађује са другима, док је друга ствар демонстрација чврстог става против СНС, али и другим странкама које су руководиле у неком тренутку престоницом. На крају, они су вероватно били свесни да је сарадња са „Не давимо Београд“ мало вероватна, али су на овај начин отворили врата сарадњи са Дверима, о којој се иначе већ неко време прича – наводи Клачар, који објашњава да односи између ове две странке нису лоши, напротив.

На питање зашто је ДЈБ једина странка која је изостала из било каквих разговора са проевропском, грађанском опозицијом, он објашњава да би један од разлога могао да буде тај што овај Покрет у истраживањима не показује да доноси предност и некакву синергију гласова у коалиционим аранжманима.

– Не знам какви су лични односи међу представницима странака, мада је ДЈБ прилично оштрог речника према великом броју политичких актера. Можда то може бити разлог, али пре бих рекао да је реч о томе који потенцијал има – објашњава Клачар, који каже да ДЈБ и Двери, појединачно, према актуелним истраживањима немају довољно за прелазак цензуса.