Прочитај ми чланак

ДОДИК: Нисам против САД и ЕУ, али НЕЋУ ДА МИ ДРЖЕ ЛЕКЦИЈЕ!

0

Бити доследан не значи бити тврд, каже председник РС Милорад Додик поводом примеди да води тврду политику према Западу уз напомену да он није против САД или ЕУ, али да јесте против, како каже, "њиховог разбацивања и држања предавања у мојој земљи"

– Треба ли да будем мекан према онима који нам витална национална права у континутету оспоравају? Амбасадори нису државе, иако овде управљају ситуацијом. Нисам ја против Америке, ЕУ, било кога, али јесам против њиховог разбацивања, држања предавања у мојој земљи. Тако не може, нека замере – рекао је Додик у интервјуу за „Политику“.

Упитан да ли је могуће отворити нова радна места и утицати на демографију без добрих политичких веза са највећим светским економијама, Додик је указао да никада није било више запослених, да је прошле године забележен раст и да економија не пада.

– Наша политика није тврда и подрзумева уважавање. Бити доследан не значи бити тврд. Не тражим конфликт, али не могу бити сервилан. Имамо опозицију која је довољно мекана – сматра Додик.

На констатацију да, иако је Дана Републике Српске дефинисан као секуларни празник, на прославу се нису одазвали из света, Додик је рекао да „није важно ко је дошао, народ се окупио и показао шта мисли, а онај ко то не поштује, нека каже шта поштује“.

– Неће ни нас бити, на пример, 4. јула, код оних који држе до тога, или на прославама ЕУ, ако већ нису хтели код нас – поручио је председник РС.

Иако на прославу нису дошли председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић, Додик је рекао да РС њима дугује само част и подсетио да је Вучић упутио, како је рекао, „упечатљиву честитку“, а да је у име Владе Србије било неколико министара, војске и полиције, начелник Генералштаба.

Он је изразио уверење да ће Вучић наредних година бити на прослави подсетивши да је долазио и раније.

– Високи гости долазе на јубилеје, зашто морају сваке године. Може свако сад да се нешто пита, али како им не падне на памет да се упитају да ли бисмо имали толико званичника из Србије да је Вучић био против тога. Могу само захвалити Вучићу за све што је урадио за РС, од инвестиција до политичког става да поштује Дејтон и договор унутар БиХ, увек уз напомену да воли РС – рекао је Додик и подсетио да је и Брнабић недавно била на донаторској вечери у РС, са великом донацијом.

О питању избора између ЕУ и Русије, Додик каже да ЕУ није атракција од пре десет година и да постоје бројни проблеми.

– Ми не можемо да утичемо на то каква ће бити ЕУ, али можемо размишљати у шта нас гурају. У међувремену, наравно, радићемо на ервопским вредностима јер оне нам требају. Али ако нисмо видљиви као РС, на том путу нас нема – нагласио је Додик.

Како је додао, „ономад су нам предлагали да сва европска питања буду надлежност ЕУ, што значи све“.

– То смо одбацили и дошли до механизма координације, који преко 70 одсто питања за ЕУ делегира на ентитете. Поштујте то. Видите ли можда нешто погрешно у таквој политици? Хоћете да наше ресурсе дамо у руке неком другом? Ја ето нећу, бирам да будем „арогантан“. Највише европских сугестија из агенде испунила је РС, док то нису урадиле ФБиХ и ниво БиХ. Навикли су се да ми можемо бити само лоши, или поданици. Неки су се превише заиграли. Е, мени таква Босна не треба – рекао је Додик.

Он сматра да нема дилеме ЕУ или Русија, али наводи да не може неке ствари да прихвати као човек.

Додао је и да је РС спремна да се повинује Уставу БиХ, онако како је написан ,наводећи да РС тражи договор око многих ствари у БиХ, којих нема, „јер странци дају налоге за испуњавање, што нећу“.

– А ово што Изетбеговић говори о тобож нападима је смешно. Чисто хипотетички, неће добити дозволу федералне полиције, јер то неће подражати Хрвати. Војска не може бити употребљена без одлуке три члана Председништва Бих. Може да одвоји нешто своје па направи паравојне формације. Али у Републици Српској стоји легална полиција – рекао је Додик.