БИСЕРИ ЗЛАТИБОРА НА НАЦИОНАЛНОЈ ТЕЛЕВИЗИЈИ КИНЕ; Златиборци успешни и у Прагу!

0

У чешкој престоници Прагу, граду мостова и торњева омиљеном за туристе, своју туристичку понуду представила је 13. јануара најпосећенија српска планина Златибор. Била је то још једна у низу златиборских успешних иностраних презентација. За несвакидашњу лепоту и мноштво атрактивних садржаја “златне планине” заинтересовала се чешка јавност, чији су еминентни представници имали прилику да присуствују овом догађају.

Током боравка у Прагу представници Туристичке организације Златибор и општине Чајетина најпре су одржали састанак у амбасади Републике Србије у Чешкој. На састанку са амбасадорком Вером Маврић и конзулом Стефаном Томашевићем договорена је будућа сарадња у циљу промоције туристичке понуде Златибора и организованог доласка гостију из ове средњоевропске земље.
Истог дана у ресторану “Сингидунум“ у центру Прага одржана је презентација укупне туристичке понуде Златибора.

Присутне је поздравио заменик председника општине Чајетина Арсен Ђурић, који је представио Златибор као најпосећенију туристичку дестинацију у Србији те говорио о најзначајнијим инвестицијама и садржајима на овој планини. Након тога. Јелена Ћирић сликом и причом провела је присутне кроз природне лепоте златиборског краја.

У оквиру промоције премијерно је приказан промотивни филм о Златибору и околини, у продукцији чешке телевизије, редитеља Сањина Мирића. Тај филм ће у фебруару бити емитован на националној чешкој телевизији. Међу многобројним посетиоцима презентацији су присуствовали и Михаела Марксова, министарка рада и социјалних питања, Радим Паненка, уредник “Парламентарног листа“, позната чешка глумица Анифе Вискочилова и други истакнути гости.

Будући да гости из Чешке радо походе камп на Златибору, са Франтишеком Барешом, председником асоцијације кампера Прага која броји 2.700 чланова, договорена је сарадња на промовисању златиборског кампа међу члановима асоцијације. Договорени су и одређени попусти за организовани долазак чланова асоцијације.

Гости су на крају овог садржајног прашког дана имали прилику да дегустирају најбоље производе са Златибора. Присутнима су послужени специјалитети златиборског краја, чиме је дочарана наша интересантна гастрономска понуда.

А представљање туристичких потенцијала Златибора на тржишту западне Европе, одакле последњих година на “златну планину“ долази све више гостију, наставља се учешћем Туристичке организације Златибор на сајмовима туризма у Утрехту (Холандија) и Штутгарту (Немачка).

Бисери Златибора на националној телевизији Кине

Недавно укидање виза за држављане Кине омогућило је отварање Србије као туристичке дестинације према кинеском тржишту. Тренд повећања броја кинеских туриста у целој Србији прати и Златибор, тако да је током летњих месеци 2017. године и овде забележен пораст броја гостију из најмногољудније земље света.

У претходном периоду посетиоци Златибора били су представници неколико великих туроператора из различитих делова Кине, после чега се добар глас о најпосећенијој српској планини ширио, да би ево на почетку 2018. године на Златибор стигла и петочлана екипа националне телевизије Кине. Предвођена Ву Ксиаоман, директором документарног програма CCTV телевизије, на Златибору је боравила неколико дана.

За то време новинари из Кине имали су прилику да направе несвакидашње, прелепе кадрове својим камерама, дроновима и фотоапаратима, те на најбољи начин пренесу сву лепоту Златибора потенцијалним кинеским туристима. Акценат је стављен на репортажу из Стопића пећине, која је ретким спелеолошким бисером, бигреним кадама, импресионирала госте из Кине. Према речима представника националне кинеске телевизије, Стопића пећина је драгоценост коју треба чувати, права магија у срцу планине.

Доживљај Златибора употпунило је и снимање кадрова у музеју на отвореном „Старо село“ у Сирогојну, где су новинари били очарани лепотом руковотворина и уметности златиборских плетиља, преточене у дивне вунене џемпере, капе, шалове, рукавице…Очекују да ће амбијент „Старог села“, испуњен духом традиције и народног градитељства, приближити потенцијалним гостима из Кине културно наслеђе и фолклор српског народа, због кога би, уз предивне пејзаже природе и златиборске садржаје, вредело превалити дуг пут с Далеког истока.

Заинтересованост најгледанијег телевизијског програма Кине за Златибор још један је непобитни доказ да је „златни“ планински бисер у туристичком врху, не само Србије, већ и целог региона југоисточне Европе.