Прочитај ми чланак

АМФИЛОХИЈЕ: Русија се вратила сама себи – хоће ли се вратити и Црна Гора?

0

АРХИЕПИСКОП цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је у поноћ 13/14. јануара у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици са свештенством молебан за православну нову 2018. годину.

Он је поручио многобројним верницима сабраним на молебану да се у новој години обнављају Хриством новином, пре свега вером у Њега као Бога живога, као Богочовека.

„Без истинске и праве вјере нема истинског и правог људског живота, нема истинске и праве обнове људскога бића”, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Додао је да је потребно да се у новој години ослобађамо страсти од људских грехова, од свега што нас помрачује и загађује изнутра.

„Једино тако ако будемо радили у овој  новој години, онда ће нова година заиста бити нова по тој новини о обнови врлином и часним и честитим дјелима које дјеламо и у односу према Богу и у односу једних према другима”, нагласио је Амфилохије.

Владика је рекао да је 1918. година упамћена по догађајима који су означили прекретницу у историји. Ти догађаји су на светском плану убиство руске царске породице, а код нас обновљење јединства Пећке Патријаршије.

„Има ту једна група наше браће који стварају некакву аутокефалну, како је зову, црногорску цркву. Од чега је стварају – од ничега. Група деликвената духовних, моралних, црквених, она је на тргу Јосипа Броза на Цетињу, како каже у одлуци полицијске станице цетињске ‘створила вјерску заједницу ЦПЦ’. Какве везе та вјерска заједница може имати са Црквом Божјом која овдје постоји скоро двије хиљаде година. А нарочито, без прекида постоји од времена Светога Саве и Светога Илариона, првога зетскога епископа”, казао је он.

Он је рекао да се Русија вратила сама себи и запитао се – хоће ли се вратити Црна Гора сама себи у Новој години.

„Црна Гора која се гради на богоубиству и братоубиству, на лажним темељима, на лажној вјери не може имати будућност. Неопходно је да дође до помирења међу браћом, не дијелећи се ни на ове ни на оне, него да се вратимо заједништву. Није то Црна Гора краља Николе. Треба да се ослободимо лажи, обмана, превара… Диобе међу браћом преточиле су се у језичке и националне диобе”, поручио је Владика Амфилохије.

Владика Амфилохије се осврнуо и на захтев који је Митрополија упутила држави, а тиче се градње саборне цркве Свете Тројице на Цетињу у којој треба да буду смештене три велике хришћанске светиње: рука Светог Јована Крститеља, честица Часног Крста и икона Богородице Филеримос.

„Ја се надам да ће наш предсједник схватити да треба да се подигне храм изнад Цетињског манастира, те да ће по томе остати упамћен”, казао је он.

„Дај Боже да се обновимо богољубљем и братољубљем. Дај Боже да се то догоди са свим земаљским народима, да сви буду један истински Божји народ који не гине, не пропада и не уништава се. Без вјере нема праве обнове људског бића. Људи мијењају себе и ослобађају се онога што имају у себи. Од људскога бијеса и људскога сљепила, од тога да нас ослобађа Нова година”, закључио је Митрополит Амфилохије.