Прочитај ми чланак

ПУТИН: Биткоин? Сами сте криви

0

Руски председник Владимир Путин укључио се у дебату о биткоину.

Како је рекао, иако ће на крају бити потребна законска регулатива за криповалуте, тренутно, мисли он, сав ризик и одговорност носе инвеститори.

Говорећи на конференцији за медије, Путин је рекао да Централна банка Русије има опрезан приступ када је реч о криптовалутама као што је биткоин, јер нема шта да гарантује њихову вредност.

„Генерално, наравно, у будућности ће сигурно бити неопходно да се то регулише законом. Централна банка већ има став према овом питању, као што га има и Влада. ЦБР се понаша конзервативно, али по мом мишљењу за то постоји основ, јер је познато да нема ничега иза криптовалута, то не може бити средство акумулације, нема никакву материјалну вредност иза и нема заштите“, рекао је.

„У одређеним ситуацијама то може бити начин плаћања који се може обавити брзо и ефикасно. Можете да платите, али не можете да штедите и немате гаранције, па се Централна банка врло пажљиво опходи према томе. Ризик је огроман: Данас можете да уложите све, а већ сутра све да изгубите“.

Путин каже да уколико се не регулише та област, довољно ефикасно, влада може бити одговорна за тешке ситуације у којој људи могу да се нађу.

„Сада је одговорност само на вама“, рекао је Путин.

Мишљење о биткоину и другим криптовалутама и даље је подељено, а руска влада тренутно рсазмишља о томе како да на најбоји начин регулише дигиталне валуте.