Прочитај ми чланак

ОТКРИЋИМА НЕМА КРАЈА: „Рупа“ у Великој пирамиди чува нешто велико

0

Мистериозна огромна шупљина, дужине преко 30 метара, која је откривена у Великој пирамиди у Гизи, могла би да чува гвоздени трон направљен од руде метеора.

Археолози сматрају да је трон постављен у пирамиди како би помогао фараону на његовом путу у следећи живот, пише Дејли мејл.

Огромна шупљина откривена је почетком новембра 2017. у склопу пројекта скенирања пирамида помоћу радиографије и 3Д реконструкције, али археолозима још није јасно чему је тај простор служио.

Шупљина је облика ходника и могуће је да се још пружа у висину унутар пирамиде.

Кеопсова пирамида, направљена око 2550. године пре нове ере, један је од највећих и најкомплекснијих споменика у историји архитектуре.

Има три познате унутрашње просторије, којима је могуће приступити кроз уске тунеле, од којих се један, пре доласка у краљичину погребну комору, изненада нагло шири и диже како би формирао тзв. Велику галерију која води до краљеве коморе.

“Новооткривена просторија налази се изнад галерије, али нема практичну функцију ‘смањења тежине’ над њом, јер је кров галерије већ грађен посебном техником управо због тога”, каже Ђулио Маљи директор Одељења математике и професор археоастрономије на Политекнико ди Милано.

Он додаје да се посматрањем трона краљице Хетеферес, који је пронађен у комадима и касније реконструисан, може претпоставити како би тај трон требало да изгледа.

Ради се о ниском сточићу од кедровине прекривеним златом и керамиком. Кеопсов трон би могао да буде сличан том, само прекривен и танким гвозденим плочама.

“Постоји могућа интерпретација, која се добро слаже с оним што знамо о египастким погребним религиозним обичајима наведеним у древним записима”, каже Маљи.

“У тим записима се наводи да ће фараон, пре него што досегне звезде севера, морати да прође кроз ‘врата неба’ и седне у свој ‘гвоздени трон’”.

“Јасно је да то не би било ливено, већ метеорско гвожђе, које је пало с неба у облику гвоздених метеора (које је специфично по томе што садржи висок постотак никла), баш као што се и спомиње у записима”, кажу научници.

Египћани су користили метеорско гвожђе за израду предмета дизајнираних посебно за фараона, укључујући и познати Тутанкамонов бодеж.