Прочитај ми чланак

НИКАДА ДО САДА ОБЈАВЉЕНА АНАЛИЗА: Ево који је дизел НАЈОТПОРНИЈИ НА МРАЗ!

0

Анализа коју је за Заштитник потрошача урадила акредитована лабораторија "Југоинспект Београд" показала је да је дизел који се продаје на највећим српским пумпама отпоран од -24, па до -38 степени Целзијусових. Први кристали парафина појављују се код неких узорака већ на -5 степени Ц

Ниске температуре, које би већ могле да нас задесе половином месеца, задају главобољу возачима аутомобила на дизел-погон. Проблеме прави гориво неотпорно на мраз, због чега кола не могу да упале. Анализа коју је за Заштитник потрошача урадила акредитована лабораторија „Југоинспект Београд“ показала је да је дизел који се продаје на највећим српским пумпама отпоран од -24, па до -38 степени Целзијусових, у зависности од тога за које се гориво определите. Према добијеним резултатима, испоставило се да су најотпорнији узорци уједно и најскупљи.

Инспектори су узорковали евродизел и дизел-гориво премијум класе са шест бензинских станица које имају више од 50 продајних објеката у Србији. Свих 12 узорака задовољавају законске параметре квалитета, али постоје разлике, између осталог и у зимским особинама дизела које су нам у овој анализи биле приоритет.

За дизел-гориво карактеристично је то да се законске норме мењају у зависности од периода године у ком се продаје. То се посебно односи на филтрабилност, односно на издржљивост на ниским температурама. Постоји шест таквих периода, а тренутно је на снази критеријум да дизел мора бити отпоран на -10 степени Целзијуса. Овај критеријум важи у периоду од 16. новембра, па до 15. марта.

У класи евродизела исте критеријуме задовољавају узорци са са бензинских станица „Лукоил“ и ОМВ. Он подноси температуру до -22 степена. „Кнезов“, НИС-ов и онај са ЕКО пумпе имају мању отпорност за један степен, док се на зачељу нашао дизел са МОЛ-а, који подноси -25 степени Целзијуса.

ФИЛТРАБИЛНОСТ

Ово је најважнија особина дизела јер указује на то како се понаша на ниским температурама. У току године постоји шест периода – лето, зима и четири прелазна. Будући да смо узорковање радили у зимском периоду (од 16. 11. до 15. 3), гориво је тестирано на максималној температури од -10 степени Целзијусових. Уколико је филтрабилност лоша, долази до излучивања кристала парафина, услед чега се запуше цеви за довод горива и филтери.

ТАЧКА ЗАМУЋЕЊА

Тачка замућења представља најнижу температуру на којој се, приликом хлађења, појављују први ситни кристали парафина, односно гориво почиње да се мути. Парафин се у дизел-гориву на ниским температурама кристализује, а ти кристали зачепљују поре филтера горива. Што је температура нижа, кристали постају већи. Кад се повећају довољно да блокирају проток горива кроз филтер, не можете покренути мотор или проради само на тренутак и угаси се.

Када говоримо о дизелу из премијум класе, поредак је нешто другачији. На врху лествице је убедљив ОМВ-ов „маx мотион“, који ће покренути ваш аутомобил на сибирских -38 степени. Остали узорци су показали приближне резултате, па је тако НИС-ов и ЕКО премијум дизел издржљив на -28, „Лукоил“ заостаје два степена (-26), Кнез ће палити до -25, а МОЛ-ов на -24 степена. Ипак, ако не идете у поларне крајеве, нема потребе да бацате новац на најиздржљивији премијум дизел, јер је он и за три-четири динара скупљи по литру од својих конкурената који задовољавају врло пристојне критеријуме.

Оно што ствара проблем приликом паљења аутомобила на дизел-погон заправо су кристали парафина који доводе до зачепљења филтера горива. Тачка замућења је показатељ када почињу да се стварају прве парафинске честице. За овај параметар не постоје законске одредбе као код филтрабилности.

Анализа евро-дизела показала је да је у овој категорији најслабији дизел са ЕКО пумпе, који почиње да се мути већ на -6 степени Целзијуса. За два степена је отпорнији евро-дизел „Лукоила“. Са идентичном температуром од -9 степени у врху лествице су МОЛ, „Кнез“ и ОМВ.

У премијум класи дизела убедљиво навишу тачку замућеја има онај ОМВ-ов, за који су резултати анализе показали да почиње да се мути тек на -20 степени. „Лукоилов“ дизел се нашао на другом месту (-11 степени), трећи је МОЛ-ов (-9). Четврто место деле НИС и ЕКО са -8, а на зачељу је „Кнез петрол“ са -5 степени Целзијуса.