ГАРДИЈАН: Додик ствара плаћеничку војску ДОДИК: Уз помоћ Русије не правим војску

12

Плаћеници обучени од стране Руса помажу формирање паравојне јединице за подршку српских сепаратистичких лидера у Босни, пренео је "Гардијан". позивајући се на сарајевски лист "Журнал њуз". Ту информацију је, преноси даље британски лист, потврдио и министар безбедности Босне, а "стиже у време када је Запад забринут због руских напора да дестабилизују Балкан и зауставе прикључивање региона НАТО пакту".

„У уторак је Милорад Додик, ватрени лидер босанских Срба, одржао војну параду у Бања Луци, упркос одлуци Уставног суда. „Журнал“ пише да се милиција под називом „Српска част“, која је прошла обуку у руском хуманитарном центру у Нишу у Србији, припрема да успостави паравојну групу која би била коришћена против Додикових противника“, пише Гардијан.

Лист додаје и да је сарајевски „Журнал“ објавио фотографије ове милиције на улицама Бања Луке, на којима се позирају у црним дуксерицама и са борбеном опремом. Сарајевски лист објавио је и да је један од лидера те милиције Србин Бојан Стојановић, наводно паравојник који је прошао обуку у Москви и којем је руски генерал Валериј Калијакин доделио медаљу.

– Свесни смо овога већ дуже време и прикупили смо доста информација о томе – рекао је министар безбедности Драган Мектић, пренео је „Гардијан“, и додао да не може да износи детаље.

Како се наводи у извештају британског листа који преноси босански медиј, ова група регрутује чланове у српском подземљу како би формирала јединицу лојалну Додику. Лист се позива на процуреле документе тајне службе, у којима се наводи да су сарадници Додика расправљали о циљевима са лидерима нове јединице, међу којима се наводи и „могућа интервенција ако опозиција покуша да опстрише функционисање ауторитета“.

„Гардијан“ пише и да је Стојковић на свом Инстаграм профилу окачио слику Владимира Путина испод које је написао „За таквог председника вреди дати живот“, док је испод слике Додика додао „Нико не може да нас повреди, јачи смо од судбине“.

Британски лист истиче да се паравојска у Босни појавила 15 месеци након што се руска тајна служба умешала покушај преврата у Црној Гори и наводно планирали атентат на црногорског лидера ДПС Мила Ђукановића, у покушају да спречи улазак земље у НАТО.

„Влада Босне такође ради на уласку у НАТО, али отпор Републике Српске под Додиком кочи процес“, наводи „Гардијан“.

– Ово је део веће промене у међународном поретку, почевши са Грузијом, Сиријом, Украјином и мешањем у америчке изборе. Руси су одлучили да искористе свој утицај на Балкану да би постигли резултат који желе, крај Дејтона и стварање српске државе – рекао је Руф Бајровић, бивши министар економије БиХ.

Кабинет председника Републике Српске одбацио је тврдње које су појавиле на појединим порталима да „Милорад Додик уз подршку Москве формира паравојне јединице“.

Република Српска има своје Уставом и законима предвидјене институције које су у служби стабилности свих њених градјана, а конструкције које су се појавиле на појединим порталима да „председник Републике Милорад Додик уз подршку Москве формира паравојне јединице“ су изузетно опасне и нису у функцији информисања градјана, саопштено је из кабинета председника РС.

„Да је то тако сведочи и чињеница да се аутор спорног текста није позвао ни на једну проверљиву чињеницу која би указивала на тачност његових навода о формирању таквих јединица у Републици Српској“, истиче се у саопштењу које преносе бањалучке „Независне новине“.

 • Simerijanac

  Нигдје нема толико лажи к’о у западњачким медијима. Зато се и боре против руске “ пропаганде“, истина је њихов највећи непријатељ. Свако ко воли ситину не слуша њихов глас. Све што изнесу знај да је управо супротно.

  • моћни Ђоле Јанговић

   Све на западу читај као орвелијански превод – све што прочиташ, помери за Пи половина, па је као код Орвела Министарство истине у ствари министарство лажи и пропаганде, итд…

 • xyz

  СРЕБРЕНИЦА: Геноцид над истином и злочини над Србима!
  http://www.pravda.rs/2018/01/13/srebrenica-genocid-nad-istinom-i-zlocini-nad-srbima-video/

 • моћни Ђоле Јанговић

  То „лукави“ енглези инсинуирају да њихова војска није плаћеничка?

  ХАхахахахахаха…:)))
  Западно новинарство као и публика су пропали више него што се мислило. На нивоу су наших Фармера…

 • EUngoInformer2

  Konferencija “Uloga organizacija civilnog društva na podancionalnom nivou u pregovaračkom procesu”

  Konferencija “Uloga organizacija civilnog društva na podanacionalnom nivou u pregovaračkom procesu”, koju je organizovao Centar za regionalizam u Novom Sadu, okupila je predstavnike organizacija civilnog društva iz cele Srbije, Nacionalnog Konventa o EU (NKEU), državnih i pokrajinski organa, kao i medije. Cilj konferencije bilo je otvaranje šire javne debate o stvaranju mehanizma za učešće civilnog društva na podnacionalnom nivou u regionalnoj politici i koordinaciji strukturnih instrumenata.

  Jovan Podraščanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu izjavio je da Sekretarijat kroz svoje programe i usmerenja pokazuje spremnost da uvaži inicijative i predloge OCD-a koje se odnose na regionalne politike. Kroz programe međuregionalne i prekogranične saradnje, koje iniciraju i realizuju lokalne samouprave, radi se na jačanju institucionalnih kapaciteta na lokalu.

  Žarko Stepanović, direktor Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom naglasio je da je poglavlje 22 najkomplikovanije poglavlje od svih, i da je važno učešće civilnog društva u tom procesu iz razloga što OCD najbolje poznaju lokalnu zajednicu, lokalnu samoupravu kao i potrebe lokala. Najznačajnija uloga civilnog društva je u zagovaranju vrednosti na kojima počiva EU, približavanju procesa EU integracija građanima, kao i u stručnom, kritičkom i objektivnom praćenju pregovaračkog procesa.

  Mihajlo Dašić je naglasio da Pregovarački tim sarađuje sa civilnim društvom na osnovu donetih Smernica za saradnju Pregovarčkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije
  Evropskoj Uniji i pregovaračkih grupa sa predstavnicima organizacija civilnog društva, Nacionalnog konventa o EU i Privredne komore Srbije nakon dostavljanja rezultata skrininga. Radna grupa NKEU za pogalvje 22 oformljena je 2014 i uključuje predstavnike OCD, regionalnih agencija i sindikata. OCD su uključene u pripremu pregovaračkih pozicija preko NKEU.

  Oliver Ognjenović, ukratko je predstavio Policy Paper „Uloga organizacija civilnog društva na podnacionalnom nivou u pregovaračkom procesu – Preporuke za Srbiju“. On je naglasio da kada je reč o kohezionoj politici, u okviru EU se među članicama vodi stalna debata o pripstupu, metodologiji kao i merljivosti samih rezultata ove politike. Jedno od glavnih pitanja je kako integrisati podnacionalne strukture u pregovarački proces, gde je reč ne samo o OCD već i drugim udruženjima građana. Pored toga je bitno vratiti građane u sam centar regionalne politike. On je naglasio da OCD mogu da odigraju ključnu ulogu u direktnoj komunikaciji sa građanima, kroz svoje izvorne aktivnosti u oblastima ruralnog razvoja, rodne ravnopravnosti, zaštite životne sredine, itd.

  Dušan Protić iz Nacionalnog Konventa o EU je naglasio da je konvent efikasan mehanizam i kanal prema vlastima putem kojeg se artikulišu inicijative civilnog društva, iako Konventom nisu obuhvaćene sve oblasti pregovaračkih poglavlja. Konvent je flexibilan mehanizam koji je otvoren za nove članice i nove tematske oblasti. On je takođe naglasio da je neophodno da svaka organizacija civilnog društva ima jasno definisane ciljeve i oblasti u kojoj teži da inicira promene.

  Nakon uvodnih izlaganja usledila je diskusija.

  Glavni zaključak učesnika konferencije je da je osnovni problem nedostatak strategije regionalnog razvoja Srbije koji bi trebao da bude osnovni dokument za izradu akcionog plana i strategija na lokalnom nivou. Učesnici iz ruralnih sredina su naglasili da se građani u ovim sredinama suočavaju sa nizom problema kao što je loša infrastruktura, nezaposlenost, netransparentan rad lokalnih samouprava, ograničen pristup zdravstvenim uslugama, i sve veća depopulacija ovih područja. Pored toga, civilno društvo, posebno iz ruralnih područja, je u zagovaračkom a ne participativnom procesu, dok se veliki broj malih ali značajnih lokalnih organizacija gasi. U kohezionoj politici je bitno obratiti pažnju na pametan i inkluzivan rast i na instrumente kao što se CLLD i socijalna inovacija, koji mogu biti adekvatan odgovor na društvena pitanja i ograničena finansijska sredstva i mogu dati doprinos stvaranju novih proizvoda, usluga i tržišta. Srbija ima preko 100 strateških dokumenata koji su potpuno neusklađeni. Učesnici su se takođe složili da bi mehanizam NKEU trebao biti unapređen u smislu uključivanja većeg broja OCD sa podnacionalnog niova i poboljšanja komunikacije sa njima.

  • аваксус

   Опет ово говно а ја се чудим шта смрди опрао сам ноге.