Прочитај ми чланак

ГАРДИЈАН: Додик ствара плаћеничку војску ДОДИК: Уз помоћ Русије не правим војску

0

Плаћеници обучени од стране Руса помажу формирање паравојне јединице за подршку српских сепаратистичких лидера у Босни, пренео је "Гардијан". позивајући се на сарајевски лист "Журнал њуз". Ту информацију је, преноси даље британски лист, потврдио и министар безбедности Босне, а "стиже у време када је Запад забринут због руских напора да дестабилизују Балкан и зауставе прикључивање региона НАТО пакту".

„У уторак је Милорад Додик, ватрени лидер босанских Срба, одржао војну параду у Бања Луци, упркос одлуци Уставног суда. „Журнал“ пише да се милиција под називом „Српска част“, која је прошла обуку у руском хуманитарном центру у Нишу у Србији, припрема да успостави паравојну групу која би била коришћена против Додикових противника“, пише Гардијан.

Лист додаје и да је сарајевски „Журнал“ објавио фотографије ове милиције на улицама Бања Луке, на којима се позирају у црним дуксерицама и са борбеном опремом. Сарајевски лист објавио је и да је један од лидера те милиције Србин Бојан Стојановић, наводно паравојник који је прошао обуку у Москви и којем је руски генерал Валериј Калијакин доделио медаљу.

– Свесни смо овога већ дуже време и прикупили смо доста информација о томе – рекао је министар безбедности Драган Мектић, пренео је „Гардијан“, и додао да не може да износи детаље.

Како се наводи у извештају британског листа који преноси босански медиј, ова група регрутује чланове у српском подземљу како би формирала јединицу лојалну Додику. Лист се позива на процуреле документе тајне службе, у којима се наводи да су сарадници Додика расправљали о циљевима са лидерима нове јединице, међу којима се наводи и „могућа интервенција ако опозиција покуша да опстрише функционисање ауторитета“.

„Гардијан“ пише и да је Стојковић на свом Инстаграм профилу окачио слику Владимира Путина испод које је написао „За таквог председника вреди дати живот“, док је испод слике Додика додао „Нико не може да нас повреди, јачи смо од судбине“.

Британски лист истиче да се паравојска у Босни појавила 15 месеци након што се руска тајна служба умешала покушај преврата у Црној Гори и наводно планирали атентат на црногорског лидера ДПС Мила Ђукановића, у покушају да спречи улазак земље у НАТО.

„Влада Босне такође ради на уласку у НАТО, али отпор Републике Српске под Додиком кочи процес“, наводи „Гардијан“.

– Ово је део веће промене у међународном поретку, почевши са Грузијом, Сиријом, Украјином и мешањем у америчке изборе. Руси су одлучили да искористе свој утицај на Балкану да би постигли резултат који желе, крај Дејтона и стварање српске државе – рекао је Руф Бајровић, бивши министар економије БиХ.

Кабинет председника Републике Српске одбацио је тврдње које су појавиле на појединим порталима да „Милорад Додик уз подршку Москве формира паравојне јединице“.

Република Српска има своје Уставом и законима предвидјене институције које су у служби стабилности свих њених градјана, а конструкције које су се појавиле на појединим порталима да „председник Републике Милорад Додик уз подршку Москве формира паравојне јединице“ су изузетно опасне и нису у функцији информисања градјана, саопштено је из кабинета председника РС.

„Да је то тако сведочи и чињеница да се аутор спорног текста није позвао ни на једну проверљиву чињеницу која би указивала на тачност његових навода о формирању таквих јединица у Републици Српској“, истиче се у саопштењу које преносе бањалучке „Независне новине“.