Прочитај ми чланак

ДЕЧАК КОЈИ ЈЕ МУЗАО КРАВЕ и шампион кога Ђоковић јури

0

За тенис се спремао тако што је музао краве на фарми. Освојио је шест титула на Аустралијан опену, а Новак Ђоковић жели да обори његов рекорд.

Био је с Сампрас пре Сампраса, шампион чији је Грен слем рекорд трајао 33 године све до појаве Американца и рекорд АО све до појаве Ђоковића. Легенда Мелбурна, Рој Емерсон.

Када се почетком 21. века водила расправа о најбољем играчу свих времена, нигде ни у перспективи тада није било назнака онога што ће се десити десетак до 15 година касније.

Федерер, Надал и Ђоковић су пообарали готово све рекорде које је поставила “стара гарда” играча из шездесетих, седамдесетих, осамдесетих и деведесетих година претходног века.

Када је “Пистол Пит” 2000. године освојио Вимблдон и оборио рекорд Роја Емерсона по броју освојених ГС турнира (12), било је питање да ли је бољи и од Рода Лејвера будући да није освајао Ролан Гарос.

„Знао сам да ће се то једном десити. Рекорди су ту да би се рушили и знао сам да ће он то урадити. Нарочито на Вимблдону“, рекао је Емерсон после финала између Сампраса и Рафтера у Лондону.

Једног великог шампиона је Американац надмашио. Међутим, на теренима у Мелбурну Емерсона није могао да надмаши нико, бар не у неко догледно време. Али како је Емерсон дошао до тога?

За многе који тежим путем дођу до неког успеха каже се да су преко трња дошли до звезда. Емерсон је дошао преко фарме. Музао је краве у Квинсленду на фарми свог оца и тако ојачавао зглобове за тениски рекет. Тениски терен на имању само је усмерио његову причу.

Када се његова породица преселила у Бризбејн, таленат за тенис је постао примећен, а виткост и брзина су му олакшали ствари на терену касније.

Сујета као ствар модерног спорта није била тако изражена па је Емерсон у једном тренутку признао да вероватно не би освојио толико Грен слем трофеја да се током његове доминације Лејвер није такмичио у профи конкуренцији.

У прилог овој тврдњи говори и чињеница да је Лејвер баш када је почела Опен ера по други пут освојио календарски Грен слем 1969. године.

„Није ми сметало што је Лејвер отишао у професионалце. То ми је дало прилику да освојим још неколико слемова. У сваком случају је био сјајан за тенис“, рекао је Емерсон о свом сународнику по коме и данас централни терен у Аустралији носи име “Род Лејвер арена”.

Емерсона је на терену карактерисала сервис-волеј игра која „убија“ противника када иде. Мучите се да освојите поен и гем, освојите га.

А онда се стрелица за сервис окреће ка вашем противнику, он лансира лоптицу, а ви или је не вратите у поље, или је вратите тек толико да гледате како у наредном ударцу лежерно пролази поред вас. Излуђујуће.

Од 12 ГС титула, Емерсон је у Аустралији освојио шест, све између 1961. и 1967. године. Једино 1962. није успео јер је тада и Аустралију, али и остале ГС турнире освојио Лејвер по први пут.

„Са 28 ГС турнира укупно имам рекорд који нико неће оборити јер више нико не игра дублове. То ме растужује јер су дублови важан део игре. То не би требало да се изгуби, јер људи и даље воле да гледају дублове“, рекао је легендарни Аустралијанац.

То је између осталог била и једна од замерки Сампрасу који дублове није играо. Почев од Борга, већина играча се није обазирала на тај део тениса, а Рој Емерсон је рецимо тих 60-их и 70-их освојио чак 16 ГС титула у дублу са пет различитих партнера.

Освајао је и Дејвис куп, а његова каријера је употпуњена.

„Тенис ми је отворио очи за многе ствари. Дао ми је шансу да пропутујем свет и упознам неке од најфинијих људи, шта бих више од тога могао да тражим? Сигурно је боље него мужа крава у Аустралији“, подвлачи човек чији ће рекорд у Аустралији Ђоковић можда оборити, али ће Рој Емерсон заувек остати једна од легенди Аустралијан опена.