Прочитај ми чланак

РУСКИ И АМЕРИЧКИ АМБАСАДОР О СРБИЈИ: Један би да се меша у унутрашње ствари Србије

0

Амбасадор Русије Александар Чепурин изјавио је данас да Србија и Русија унапређују билатералне односе и да имају добру сарадњу која, како истиче, није уперена ни против кога.

Чепурин је, коментаришући наводе у извештају америчког сенатора да Русија има „малигни утицај“ на Балкан, рекао да не жели да улази у те ствари, наводећи да Србија и Русија имају добру основу за развој сарадње и да треба да наставе на том путу.

На констатацију новинара да не гледају сви благонаклоно на везе између Србије и Русије одговорио да „никад није било лако“ и поновио да та сарадња није уперена ни против кога.

Захарова о извештају америчког сенатора: Русија се према спољнополитичким приоритетима Србије односи с поштовањем

Говорећи о статусу особља у руско-српском хуманитарном центру у Нишу, Чепурин је рекао да ће решење о том донети Влада Србије.

Министарство спољних послова Србије приредило је данас новогодишњи пријем за дипломате и уреднике медија коме је присуствовао и амбасадор Русије.

Скот: Добро је што нема ванредних избора, јер је ова година кључна за европски пут Србије

Амбасадор САД Кајл Скот оценио је данас да је одлука о неодржавању парламентарних избора добра, јер ће, истиче, парламент имати више простора да се бави реформама неопходним за придруживање.
Кајл Скот.

Он, наиме, сматра да ће 2018. бити кључна година за напредак Србије на путу ка Европској унији.

Европска унија је, рекао је амерички дипломата новинарима на пријему у Министарству спољних послова Србије, јасно ставила до знања да је посвећена прикључивању земаља Балкана, да тај период до 2025. виде као кључан.

– Али, са моје тачке гледишта, за Србију је 2018. од кључног значаја. Мислим да има пуно прилика да се начини брз напредак на путу ка ЕУ, да се озбиљно узму питања која су покренута у Извештајима ЕК и реформе које треба да буду спроведене у Србији – рекао је Скот.

На питање због чега је, по његовом мишљењу, Србија на врху листе евроскептичних земаља и да ли је и ЕУ одговорна за то, Скот је казао:

– Политички лидери треба боље да објасне све бенефите које држава већ добија, да је ЕУ највећи донатор, као и да пружа помоћ и подршку Србији у процесу придруживања – истакао је.

Он је признао да су људи у Србији обесхрабрени, због дужине трајања процеса, због проблема са којима се суочава сама Унија, као што је Брегзит и друго.

– Забринути су и у ком ће смеру ићи придруживање, између осталог и због мигрантске политике. Али, мислим да је ЕУ јасно поручила да је посвећена придруживању земаља Западног Балкана” – рекао је Скот.

Вреди прочитати извештај о „“малигном” утицају Русије“

На питање да прокоментарише извештај америчке администрације о „20-годиšњем нападу Владимира Путина на демократске институције у својој земљи и Европи“, те да Србија треба да почне борбу против “малигног” утицаја Русије, Скат је кратко поручио да је то добар извештај са добрим детаљима.

– Вреди га прочитати – закључио је Скат.