РУМУНСКИ ПРЕМИЈЕР: Ако се овде завијори мађарска застава завијориће се и Мађари

13

Мађарска је данас позвала амбасадора Румуније у Букурешту како би изразила незадовољство изјавом румунског премијера Михаја Тудосеа у којима је он наизглед физички претио етничким Мађарима који у Румунији траже аутономију, преноси Ројтерс

Наводи се да је Тудосе реаговао на резолуцију коју су потписале политичке групације етничких Мађара и у којој се позива на аутономију у делу Румуније где они чине значајан део популације.

– Поручио сам им да, уколико се застава Секеља (Сзеклерс) завијори изнад тамошњих институција, они ће се завијорити уз ту заставу. Аутономија за Секеље не долази у обзир. Једно је док они певају у свом дворишту, али су ствари из правног угла веома јасне – казао је Тудосе приватној румунској телевизији Реалитатеа.

Ројтерс наводи да Секељи чини велики део популације етничких Мађара који живе у румунском региону Трансилванија.

Тудосе је изјаву додатно појачао поруком коју је синоћ објавио на Фејсбуку, не помињући притом телевизијски интервју.

– Као Румун и премијер, одбијам било какав дијалог који се тиче аутономије дела Румуније. То би било супротно уставу ове земље који од првог реда (реченице) гарантује јединство и недељивост румунске државе – навео је Тудосе на овој друштвеној мрежи.

Ројтерс наводи да је званична Будимпешта подржавала тежње за аутономијом етничких Мађара и да су мађарски политичари бесно реаговали на речи председника румунске владе.

МТИ преноси да је министар спољних послова Мађарске Петер Сијарто данас казао да су Тудосеови „коментари у којима он практично прети представницима… једне националне заједнице погубљењем у потпуности неприхватљиви“ и да румунски премијер мора да „смири ситуацију“.

Ројтерс подсећа да је мађарски премијер Виктор Орбан, који ће на парламентарним изборима 8. априла покушати да освоји нови мандат, доделио држављанство Мађарске етничким Мађарима у суседним државама убрзо након што је преузео власт 2010. године.

АП наводи да се права око 1,2 милиона етничких Мађара у Румунији, укључујући око 700.000 Секеља у источној Трансилванији, већ деценијама налазе у центру политичких сукоба две земље.

 • Simerijanac

  Говеђи народи и једни и други.
  Поготово Румуни.
  Народ кметовског менталитета, вијековима у ропству под Турцима и Германима.
  Руси их ослободили од Турака, а они им узвратили нападом са Њемцима у Друфом свјетском рату, и уласком у еУ и НАТО од којих само штете имају.
  Не зову их џабе цигани.

 • EUngoInformer2

  Dačić: Cilj je puna integracija Srbije u EU

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta, nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU, kao i da očekuje otvaranje novih poglavlja u pregovorima.

  Dačić je na novogodišnjem prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova za diplomate i urednike medija naveo i da je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izdvojio Srbiju i Crnu Goru kao lidere evropskih integracija, te da će raditi na strategiji za njihovo uspešno pristupanje do 2025. godine.

  On je ukazao i da je prvi put definisan vremenski okvir članstva Srbije u EU, što je veoma dobra poruka.

  Dačić je istakao da je zadovoljan rezultatima koji su postignuti u spoljnoj politici tokom 2017. i izrazio nadu da će tokom bugarskog predsedavanjem EU broj otvorenih poglavlja biti znatno veći, te da će se na taj način odati priznanje Srbiji i valorizovati napredak koji čini na evropskom putu.

  Ministar spoljnih poslova je podsetio da je Srbija prošle godine otvorila šest pregovaračkih poglavlja odnosno da je od početka pregovaračkog procesa ukupno otvoreno 12 poglavlja, s tim da su dva poglavlja privremeno i zatvorena.

  „Ovo je svakako uspeh, međutim broj otvorenih poglavlja bi trebalo više da odgovara našim naporima i rezultatima koje smo postigli u pregovaračkom procesu. Nadam se da će tokom bugarskog predsedavanja broj otvorenih poglavlja biti znatno veći“, rekao je Dačić.

  On je istakao da je mudrom i uravnoteženom politikom Srbija promovisala nacionalne interese, pre svega, zaštitu teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nastavila sa aktivnostima na realizaciji ključnog spoljnopolitičkog prioriteta, a to je puna integracija u EU.

  Dačić je istakao da je Beograd u potpunosti posvećen i dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i dodao da očekuje da i Priština poštuje i ispunjavanja preuzete obaveze.

  „Nastavljeni su napori da se svim raspoloživim diplomatiskim sredstvima zaštiti naš teritorijalni integritet i suverenitet, kao i da se osujete pokušaji ostvarivanja članstva KiM u različitim međunarodnim organizaicjama“.

  Skat: 2018. ključna ako ozbiljno shvatite izveštaje Evropske komisije

  Ambasador SAD Kajl Skat ocenio je danas da je odluka o neodržavanju parlamentarnih izbora dobra, jer će, ističe, parlament imati više prostora da se bavi reformama neophodnim za pridruživanje.

  On, naime, smatra da će 2018. biti ključna godina za napredak Srbije na putu ka Evropskoj uniji.

  Evropska unija je, rekao je američki diplomata novinarima na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, jasno stavila do znanja da je posvećena priključivanju zemalja Balkana, da taj period do 2025. vide kao ključan.

  „Ali, sa moje tačke gledišta, za Srbiju je 2018. od ključnog značaja. Mislim da ima puno prilika da se načini brz napredak na putu ka EU, da se ozbiljno uzmu pitanja koja su pokrenuta u Izveštajima Ek i reforme koje treba da budu sprovedene u Srbiji“, rekao je Skat.

  Na pitanje zbog čega je, po njegovom mišljenju, Srbija na vrhu liste evroskeptičnih zemalja i da li je i EU odgovorna za to, Skat je kazao:

  „Politički lideri treba bolje da objasne sve benefite koje država već dobija, da je EU najveći donator, kao i da pruža pomoć i podršku Srbiji u procesu pridruživanja“, istakao je.

  On je priznao da su ljudi u Srbiji obeshrabreni, zbog dužine trajanja procesa, zbog problema sa kojima se suočava sama Unija, kao što je Bregzit i drugo.

  „Zabrinuti su i u kom će smeru ići pridruživanje, između ostalog i zbog migrantske politike. Ali, mislim da je EU jasno poručila da je posvećena pridruživanju zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Skat.

  Na pitanje da prokomentariše izveštaj američke administracije o „20-godišnjem napadu Vladimira Putina na demokratske institucije u svojoj zemlji i Evropi“, te da Srbija treba da počne borbu protiv
  “malignog” uticaja Rusije, Skat je kratko poručio da je to dobar izveštaj sa dobrim detaljima.

  „Vredi ga pročitati“, zaključio je Skat.

  • Simerijanac

   Срамотно је што твоја незатражена копија ( спам) није обрисана већ 14 минута. Жигосан си , говедо.

   Иначе, данас је погинуо Доналд Туск.
   Купио сам том приликом заставу еУ-а.
   Да са њоме обришем дупе послије срања.

  • SAGARMATA

   RAZUMEM ZASTO NISI OBJAVIO MOJ KOMENTAR ALI VERUJ MI TO JE JEDINI NACIN SA KOJIM TREBA I MOZE DA SE RAZGOVARA SA OVAKVIMA….DOSLO JE DOTLE DA JE SVE DRUGO GUBLJENJE VREMENA..!!!!!

 • Сава Савановић

  Нато подрепаши,утркивали се ко ћа пре да уступи аеродроме за Нато,да бомбардују СРЈ,али их претекоше бугари.Ето у каквом окружењу ми живимо,душманин до душманина.

  • SAGARMATA

   NAZALOST POTPUNO SI U PRAVU….

 • Ћирко

  Трансилванију Маџари зову Ердељ. Има их око милион и немају никаква права. У Србији их има двесто хиљада и имају сва могућа припадајућа и не припадајућа права. Мислите о томе.

  • E. Lirsch

   Madjaar u rumuniji ima oko 2 miliona ali ne zive svi u Erdelju. I tacno je da nikakva prava nemaju.

  • Ћирко

   Причамо о Ердељу.

  • E. Lirsch

   Za zahtev geografske autonimije (teritorijalne) od velikog znacaja je ukupan broj stanovnika. Interesantno je samo da EU-nacisti cute ili su barem do sada curtali na cinjenicu da oni u rumuniji nikakva prava nisu imali. Kad je na poslednjem TV inter. izdanik Habsburg vampira (OTTO) na pitanje Ku.K monahije odgovprio… Opet ce to doci. U nekom drugacijem obliku ali ce se vratiti.

  • Ћирко

   Нада се. Хоће и велики део Словачке.

  • fićo

   Шта ће њима права?Кад их имају пуно оће и под лед да бацају,иначе нису лоши.

 • моћни Ђоле Јанговић

  Што не заратите јеебо вам НАТО мајку?!