ПОСЛЕ 15 ГОДИНА атентатор на Ђинђића излази на слободу

9

Жељко Тојага (47) звани Жмиги, бивши припадник Црвених беретки, који је осуђен на 15 година затвора због покушаја убиства премијера Зорана Ђинђића код садашње Арене 21. фебруара 2003, идућег месеца требало би да изађе на слободу, кад издржи целу казну.

Тојага, који казну издржава у пожаревачком затвору Забела, још у априлу 2013. је стекао право на превремено пуштање на слободу, након што је издржао две трећине казне, али је више пута одбијан за условни отпуст.

Кући за викенд код жене и деце

Доктор за зољу, како су га звали у Јединици за специјалне операције, за то време је стекао статус „слободњака“, па је тако постао главни мајстор у полуотвореном делу пожаревачког затвора Забела.
 
– Он редовно излази кући за викенде како би видео супругу Адријану и двоје деце. Статус је добио због доброг владања, па има право на слободно кретање у затвору, за разлику од својих колега, који издржавају казну у строго чуваном делу седмог павиљона, у којем су смештене бивше „црвене беретке“ – наводи саговорник листа.

У казамату косио траву

Једно време је контролисао воду у том казамату, али и косио траву, у склопу радне обавезе. 
 
– Тојага је сам редовно писао и жалбе за условно пуштање на слободу, али је упорно одбијан. Најпре је био у добро обезбеђеном делу Забеле, али је пре четири године пребачен у полузатворени део – пише лист.
 
Тојагу је пресудом Специјалног суда за организовани криминал од 23. маја 2007. године веће судије Нате Месаровић осудило на 30 година затвора, али је крајем 2008. Врховни суд преполовио казну.
 
У образложењу одлуке је наведено да је процењено да је Тојага учествовао само у једној радњи извршења кривичног дела (покушај убиства Ђинђића код тадашње Хале „Лимес” у Новом Београду), када је са Звезданом Јовановићем Звекијем (52) „зољом“ требало да пуца на премијера. Међутим, од тога су одустали јер би, како је Јовановић рекао, „то био масакр”.

„Зољом немогуће гађати ауто у покрету са бочне стране“

Тојага је на суђењу изјавио да није учествовао у атентату на Ђинђића, наводећи да од 16. до 21. фебруара 2003. није ни „силазио с Копаоника”. На суђењу је показао и новинарску фотографију реконструкције покушаја убиства премијера код Хале „Лимес“, тврдећи да „зољом“ није могуће гађати аутомобил у покрету са бочне стране. 

Он је изјаву Звездана Јовановића званог Звеки – осуђеног на 40 година због убиства премијера – да је Тојага учествовао у покушају убиства назвао лажном. На суђењу је тражио да се суочи са Звезданом Јовановићем како би доказао да са атентатом нема никакве везе.

Осушио се у затвору

Тојага је дуже време штрајковао глађу у самици београдског ЦЗ. Он је штрајк почео месец дана након хапшења, у фебруару 2003. Јео је само хлеб и пио воду, због чега је смршао 20 килограма. На суду је тврдио да никада није видео Душана Спасојевића, да не познаје чланове земунског клана и да једино зна Милорада Улемека Легију.

Пеле први изашао напоље

Први осуђеник за учешће у убиству српског премијера који је изашао на слободу био је Саша Пејаковић звани Пеле (41), бивши припадник Црвених беретки. Он је половином марта 2013. изашао са издржавања осмогодишње казне затвора, на коју је осуђен због помагања Ђинђићевим убицама. Казну је издржао у сремскомитровачком затвору, а изашао је месец дана раније, након што му је уважена молба за условни отпуст. Пејаковић је осуђен јер је од 12. до 20. марта 2003. помагао у скривању Душана Спасојевића и Милета Луковића Кума тако што их је возио аутомобилом по Београду и околини.

 • Спира
 • mare

  Nevini leze robiju, cuj hteo da ubije i to je krivicno delo, smesno da nije tragicno.

  • milovan

   Можда је зато и осуђен, хтео је , а није , људи свашта.

 • Sloba Milosevic

  Британска обавештајна служба Mi6 је организовала убиство ђинђића. Сат времена после атентата лице је приватним летом без најаве одлетео за Лондон.
  Зашто је извршен атентат на ђинђића ?? Зато што је ђинђић Британији предложио да се КиМ подели. Британија жели да читаво КиМ буде у рукама Лондона.

  • Bordo

   Sad kad pogledam i bolje sto je “ skinut“ jer vam je bio obezbijedio pola Kosova a sada se borite za neke opcine.

  • Lune

   Hm,hmm..to je sumnjivo er Pink ?
   a,nekinhebivetrimmi,kidajumkonejciju,svaki cas

 • Херцеговина

  А свега овога не би било да се нашао какав паметан Србин 1999 поред швапског бабо.ебца са тојагом.

 • Лав Јеленовић – БИП

  Уместо да га награде као народног хероја, они га осудише. Као да је грех уништити зло. Још по злу назваше и булевар у Београду.