Прочитај ми чланак

НОВА ОМЧА око српског врата?

0

На Балкан стиже нова, још суровија екипа америчког Стејт департмента чији је циљ дисциплиновање непослушних, попут председника РС Милорада Додика, а првенствено да се Србија натера да не спречава улазак Косова у Уједињене нације и друге међународне организације без обавезе признавања независности.

А све ради доминације САД у региону и сузбијања руског утицаја.

У Скопљу или Сарајеву фотеља амбасадора САД чека Брајана Хојт Јиа. Његово место изасланика Стејт департмента за западни Балкан, како кажу извори „Вести“, преузеће Родерик Мур. Реч је о дипломати који је службовао у неколико земаља региона, а између осталог био је отправник послова Амбасаде САД у Београду у време распада Државне заједнице Србије и Црне Горе, па амбасадор Америке у Подгорици и заменик високог представника за БиХ.

Тренутак истине за Вучића

Бивши председник Генералне скупштине УН и лидер Народне странке Вук Јеремић сматра да Александар Вучић неће смети да испуни обећање Западу које га је довело на власт и потпише правно обавезујући споразум са Приштином.

– Вучић ће вероватно натерати премијерку Ану Брнабић да потпише тај споразум у којем ће стајати да Србија и тзв. Косово неће једно друго блокирати у међународним организацијама. Потом ће САД поднети резолуцију Савету безбедности о чланству Косова у УН. Тада ће Русија, која има право вета, званично упитати Београд како да о том предлогу гласа. То ће бити тренутак истине, али не за Ану Брнабић, већ за Вучића који ће бити у ситуацији да потпуно изгуби наклоност Запада – оценио је Јеремић.

Вашингтон губи живце

Наш извор објашњава да ће после првих Мурових потеза, у „Београду Хојт Јиа правити од блата“.

– Американци већ губе живце, јер хоће да затворе причу о Косову као независној држави пријемом у УН, што је актуелна власт у Београду требало да заврши 2015. Сада ће све урадити да добију што су зацртали, јер су због обећања српског државног врха да ће завршити с Косовом подржавали Александра Вучића и његову власт и затварали очи пред гушењем опозиције и медијском цензуром – тврди наш извор.

Бошко Јакшић: Београду истиче време

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић каже да се на основу малих америчких потеза и изјава може закључити да САД, као пословично ефикасније од ЕУ, постају нестрпљиве, јер не желе да се косовско питање претвори у израелско-палестинско.

– Видели смо ефикасност Хојта Јиа у Македонији, где је пет дана после његовог доласка именован Зоран Заев за премијера. Исто тако брзо је наговорио опозицију у Албанији да не бојкотује изборе. За 2018. је најављено потписивање свеобухватног споразума Београда и Приштине, а све се уклапа у нову динамику чији су иницијатори Американци. Ту је битан глас упућен Србији, а не гласник који га је донео – указао је Јакшић, који такође каже да појачан ангажман САД има за циљ и да блокира руски утицај.

– Циљ Запада је и да отера Русе са ових простора и неће жалити новац и друге ресурсе да га остваре. То је јасно и из чињенице да се председник Србије Александар Вучић не виђа са шефовима западних држава и да је у последње време угостио турског председника кога Запад третира као тиранина и срео се у Москви са Владимиром Путином којем су увели санкције – објашњава наш извор поруке Београду.

Тачка на Бриселски споразум

Слободан Ступар, дугогодишњи дописник британског Би-Би-Сија за „Вести“ каже да су Американци врло незадовољни оним што је српска власт учинила на решењу питања Косова, али и упорним седењем Београда на две столице.

– Американци очито имају разлога за такво понашање, а Александар Вучић за стрепњу, јер се препоручио да може да одради посао који бивши председник Србије Борис Тадић није могао. Зато сада траже да се више не одуговлачи и да се не пребацује одговорност на народ, већ да онај ко је дао обећање на то стави тачку потписивањем Бриселског споразума два – каже Ступар.

Он појашњава да се од Србије очекује оно што је планирано да уради пре скоро три године, а то је да дозволи Косову столицу у УН.

Диковићу не дају у САД

Амбасада САД у Београду одбила је да изда визу начелнику Генералштаба Војске Србије Љубиши Диковићу због присуства руско-белоруској војној вежби у септембру прошле године. Извори медија наводе да су Американци позвали Диковића да одржи предавање, а да су потом одбили да му дају визу.

У америчкој амбасади нису хтели да се изјасне позивајући се на Закон о имиграцији и држављанству који забрањује коментарисање појединачних случајева у вези са издавањем виза.

Да подсетимо, генерал Диковић је присуствовао војној вежби Запад 2017. у Русији и Белорусији од 14. до 20. септембра на полигону Лужскиј. Ти маневри дигли су на ноге НАТО који је тврдио да су Русија и Белорусија ангажовале до 120.000 војника и вежбале масован удар на Западну Европу фронтом од Норвешке до Црног Мора. Руси су то демантовали и тврдили да у маневрима учествује око 12.700 војника. Наиме, по ранијим споразумима Москва је обавеза да дозволи присуство међународних посматрача на маневрима ако у њима учествује више од 13.000 људи.