НОВА ОМЧА око српског врата?

9

На Балкан стиже нова, још суровија екипа америчког Стејт департмента чији је циљ дисциплиновање непослушних, попут председника РС Милорада Додика, а првенствено да се Србија натера да не спречава улазак Косова у Уједињене нације и друге међународне организације без обавезе признавања независности.

А све ради доминације САД у региону и сузбијања руског утицаја.

У Скопљу или Сарајеву фотеља амбасадора САД чека Брајана Хојт Јиа. Његово место изасланика Стејт департмента за западни Балкан, како кажу извори „Вести“, преузеће Родерик Мур. Реч је о дипломати који је службовао у неколико земаља региона, а између осталог био је отправник послова Амбасаде САД у Београду у време распада Државне заједнице Србије и Црне Горе, па амбасадор Америке у Подгорици и заменик високог представника за БиХ.

Тренутак истине за Вучића

Бивши председник Генералне скупштине УН и лидер Народне странке Вук Јеремић сматра да Александар Вучић неће смети да испуни обећање Западу које га је довело на власт и потпише правно обавезујући споразум са Приштином.

– Вучић ће вероватно натерати премијерку Ану Брнабић да потпише тај споразум у којем ће стајати да Србија и тзв. Косово неће једно друго блокирати у међународним организацијама. Потом ће САД поднети резолуцију Савету безбедности о чланству Косова у УН. Тада ће Русија, која има право вета, званично упитати Београд како да о том предлогу гласа. То ће бити тренутак истине, али не за Ану Брнабић, већ за Вучића који ће бити у ситуацији да потпуно изгуби наклоност Запада – оценио је Јеремић.

Вашингтон губи живце

Наш извор објашњава да ће после првих Мурових потеза, у „Београду Хојт Јиа правити од блата“.

– Американци већ губе живце, јер хоће да затворе причу о Косову као независној држави пријемом у УН, што је актуелна власт у Београду требало да заврши 2015. Сада ће све урадити да добију што су зацртали, јер су због обећања српског државног врха да ће завршити с Косовом подржавали Александра Вучића и његову власт и затварали очи пред гушењем опозиције и медијском цензуром – тврди наш извор.

Бошко Јакшић: Београду истиче време

Спољнополитички аналитичар Бошко Јакшић каже да се на основу малих америчких потеза и изјава може закључити да САД, као пословично ефикасније од ЕУ, постају нестрпљиве, јер не желе да се косовско питање претвори у израелско-палестинско.

– Видели смо ефикасност Хојта Јиа у Македонији, где је пет дана после његовог доласка именован Зоран Заев за премијера. Исто тако брзо је наговорио опозицију у Албанији да не бојкотује изборе. За 2018. је најављено потписивање свеобухватног споразума Београда и Приштине, а све се уклапа у нову динамику чији су иницијатори Американци. Ту је битан глас упућен Србији, а не гласник који га је донео – указао је Јакшић, који такође каже да појачан ангажман САД има за циљ и да блокира руски утицај.

– Циљ Запада је и да отера Русе са ових простора и неће жалити новац и друге ресурсе да га остваре. То је јасно и из чињенице да се председник Србије Александар Вучић не виђа са шефовима западних држава и да је у последње време угостио турског председника кога Запад третира као тиранина и срео се у Москви са Владимиром Путином којем су увели санкције – објашњава наш извор поруке Београду.

Тачка на Бриселски споразум

Слободан Ступар, дугогодишњи дописник британског Би-Би-Сија за „Вести“ каже да су Американци врло незадовољни оним што је српска власт учинила на решењу питања Косова, али и упорним седењем Београда на две столице.

– Американци очито имају разлога за такво понашање, а Александар Вучић за стрепњу, јер се препоручио да може да одради посао који бивши председник Србије Борис Тадић није могао. Зато сада траже да се више не одуговлачи и да се не пребацује одговорност на народ, већ да онај ко је дао обећање на то стави тачку потписивањем Бриселског споразума два – каже Ступар.

Он појашњава да се од Србије очекује оно што је планирано да уради пре скоро три године, а то је да дозволи Косову столицу у УН.

Диковићу не дају у САД

Амбасада САД у Београду одбила је да изда визу начелнику Генералштаба Војске Србије Љубиши Диковићу због присуства руско-белоруској војној вежби у септембру прошле године. Извори медија наводе да су Американци позвали Диковића да одржи предавање, а да су потом одбили да му дају визу.

У америчкој амбасади нису хтели да се изјасне позивајући се на Закон о имиграцији и држављанству који забрањује коментарисање појединачних случајева у вези са издавањем виза.

Да подсетимо, генерал Диковић је присуствовао војној вежби Запад 2017. у Русији и Белорусији од 14. до 20. септембра на полигону Лужскиј. Ти маневри дигли су на ноге НАТО који је тврдио да су Русија и Белорусија ангажовале до 120.000 војника и вежбале масован удар на Западну Европу фронтом од Норвешке до Црног Мора. Руси су то демантовали и тврдили да у маневрима учествује око 12.700 војника. Наиме, по ранијим споразумима Москва је обавеза да дозволи присуство међународних посматрача на маневрима ако у њима учествује више од 13.000 људи.

 • xyz

  ВЕСТ КОЈА ЈЕ ОДЈЕКНУЛА – Вучић саопштио Путину одлуку!? РУСИЈА РАЗОЧАРАНА
  12 јануара 2018
  https://www.intermagazin.rs/vest-koja-je-odjeknula-vucic-saopstio-putinu-odluku-rusija-razocarana/?lang=cir

 • Неле

  Када се све ово повеже и са другим сајтовима, а нарочито са Магазин Таблоид бр.406 (http://www.magazin-tabloid.com/casopis/ ) , онда бар изгледа као да је АВ заједно са дворском свитом тешко нахебао. Надам се!!!

  • dr Srbivoje

   Super i sta ocekujes da dosmanlije dodju da dovrse posao posto su oni najblizi imaju preko 30% 40% ?

 • milovan

  Није проблем у америкењској администрацији, они обављају свој посао за који су плаћени. Наш прпблем је домаће зло, уцењени и купљени политичари. Ови који данас воде Србију Дачић, Вучић исти су као и њихови предходници, Тадић, Живковић, Шута Новац или новоприпремљени Јанковић и Јеремић.

 • 50 pera

  Izraz Evroatlanske integracije treba svuda zameniti sa izrazom Evroatlanske okupacije.Narodu le lekše kada zna istinu.Ni na jednu okupaciju narodi ne pristaju dobrovoljno ali nekada moraju.Pitanje je da li Srbija mora da na to pristane.To su istorijske odluke.

 • Сарма

  Муслију дотеран до дувара! Сада ће, велеиздајник у поврату, морати да покаже своје право лице. Биће то ружно за гледање, неће бити тих Мигова, С300, руских центара који ће моћи да маскирају злу фацу инсталираног властодржца.