Прочитај ми чланак

МАЛО ОПЕРИШУ, МАЛО СЕЛФИЈИ: „Нека виде шта има Ниш“ ФОТО

0

Поједини чланови медицинског особља новог Клиничког центра у Нишу објавили су на друштвеним мрежама селфије направљене код операционих столова.

“Јужне вести” наводе да грађани те фотографије деле на мрежама и негодују, да један од лекара наводи да у томе не види ништа спорно, али да из управе Клиничког центра кажу да су покренули дисциплински поступак против запослених.

“У току операције пацијената, запослени, судећи према фотографијама, нађу времена и за неколико фотографија које касније објаве на Фејсбуку и Инстраграму и које су ових дана изазвале бурне реакције на друштвеним мрежама”, пишу “Јужне вести”.

Такву фотографију направљену током операције окачио је и доктор Владимир Јовановић. Како каже, у томе не види ништа спорно јер је “битно да сви виде оно што свет нема, а Ниш има”.

“Па свуда је нормално у свету да се то слика, значи у целом свету је дозвољено да се слика, и ја сликам исто. Битно је да се пацијент не види, да му се не види лице, а апарат је нестерилан, и колица су нестерилна, стерилни су само инструменти. У суштини подови су нестерилни, ништа није стерилно, само су стерилни инструменти. То је табу тема да као мобилни не смеју да се уносе у салу. Па где ће да се оставе, на одељењу где нема касете и да ти други краду?”, истиче Јовановић.

Јовановић каже и да су грађани који негативно коментаришу то што се асистенти и медицинске сестре сликају док је пацијент на операцији, злонамерни и да ти људи “немају други посао”.

Према његовим речима, та ситуација је слична као недавно пресељење Ургентног центра уз трубаче, које је такође изазвало негативне коментаре.


“Сад ту неки појединци су се нашли да коментаришу, који нису ни квалификовани, ко зна да л’ су завршили неке школе и ко зна шта раде у животу. Људи се свуда сликају, премијер се слика, директори се сликају, сликало се отварање Клиничког центра, сликају се прве операције”, наводи Јовановић.

Ипак, у Клиничком центру тврде да је директор Зоран Радовановић покренуо дисциплински поступак против медицинског особља које је објавило фотографије на друштвеним мрежама.

“Након што је обавештен о томе да су слике стављене на друштвене мреже генерални директор Зоран Радовановић и управа Клиничког центра покренула је дисциплински поступак против свих који се налазе на фотографијама, који је у току. То је било још јуче, одмах након што му је саопштено”, наводе у Клиничком центру.

Осим тога, директор је упутио и наредбу свим директорима клиника “како треба да се понашају”, пишу “Јужне вести”.

Они наводе да у наредби коју је потписао Радовановић пише да су сви запослени у Клиничком центру дужни да поштују законе, Уговор о раду и Пословни кодекс.

Како стоји у образложењу, наредбу је издао због фотографија из операционих сала, али и зато што су поједини лекари рекламирали своје приватне ординације и упућивали пацијенте да се лече приватно, иако то могу да обаве и у Клиничком центру, наводе „Јужне вести“.