Прочитај ми чланак

ДИПЛОМАТСКИ СКАНДАЛ америчког амбасадора

0

Амстердам -- Нови амерички амбасадор у Холандији одржао прву конференцију за медије и направио дипломатски скандал. Новинаре који су му постављали питања је игнорисао.

Реч је о амбасадору Питеру Хекстри, а све је почело када су га новинари, који су присуствовали прес-конференцији у резиденцији америчке амбасаде у Холандији, упитали да прокоментарише његове раније изјаве да у Холандији „спаљују политичаре“, да горе аутомобили и да су поједини делови земље небезбедни.

Питања су постављали управо холандски новинари којима је посебно засметало то што је амбасадор Хекстри у неком другом интервјуу сопствене изјаве назвао „лажним вестима“, другим речима демантовао сам себе.

Пошто холандски новинари нису желели да ствар забораве, пустили су америчком амбасадору снимак његове изјаве и питали како је то могуће. Реакција амбасадора била је у најмању руку недипломатска.

Најпре су га новинари питали о његовој изјави, на шта им је он одговорио да не жели да се враћа нато, а потом и да ли је прочитао цитат изнад камина, након чега се амбасадор окренуо и почео да чита.

Међутим, и када је завршио с читањем, није желео да одговори на питање упорних новинара већ је само је гледао у њих и ћутао. Иако је његова сарадница, која је стајала у ћошку, покушала да извуче ствар, то је још више разљутило новинаре који су амбасадору поручили да не може тако да се понаша. „Ово је Холандија, не можете тако овде да се понашате. Овде морате да одговорите на питања….“

Међутим, амбасадор их је апсолутно игнорисао. Холандски медији су понашање амбасадора оценили као скандалозно.

РТС је пренео део дијалога:

Амбасадор: Дао сам ту изјаву. Изразио сам жаљење и упутио извињење за свој коментар. Нећу да се враћам на то.

Новинар 1: На шта тачно мислите? Не, не… Озбиљно вас питам. Молим Вас. То је важно. За примедбу? Да политичари горе у Холандији? Да ли верујете у то ? Да или не?

Амбасадор: Нећу да се враћам на то!

Новинар 2: Да ли сте прочитали цитат изнад камина Џона Адамса, првог америчког амбасадора у Холандији?

Амбасадор: Јесам!

Новинар 1: Ако сте заиста искрен и мудар човек – молим Вас, повуците своју примедбу о спаљивању политичара.

Новинар 2: Зашто нам не одговорите на питање?

Новинар 3: Господине амбасадоре, да ли имате пример да је неки холандски политичар „спаљен“ у последњих неколико година?

Новинар 1: Ово се не ради овако…

Новинар 3: Ово је Холандија, морате да одговорите на питања.

Новинар 1: Молим вас, овако се не ради.

Новинар 3: Он није одговорио на његово питање… Није одговорио…

Представница амбасаде: Ако немате више питања…

Новинар 3: Ми радимо..!