Прочитај ми чланак

ДАЧИЋ ШОКИРАО ЗАПАД: Србија опредељена за развој односа са Русијом

0

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да је мудром и уравнотеженом политиком Србија промовисала националне интересе, пре свега заштиту територијалног интегритета и суверенитета, наставила активности на реализацији кључног спољнополитичког приоритета, а то је пуна интеграција у ЕУ, као и да очекује отварање нових поглавља.

Дачић је додао да је чврсто опредељење за развој односа са Русијом поткрепљено редовним сусретима високих званичника и редовним сусретима и садржаним разговорима које две стране имају, што је показала недавна посета делегације Србије Москви, на челу са председником Александром Вучићем.

Дачић је на новогодишњем пријему у Министарству спољних послова за дипломате и уреднике медија навео и да је председник Европске комисије Жан-Клод Јункер издвојио Србију и Црну Гору као лидере европских интеграција, те да ће радити на стратегији за њихово успешно приступање до 2025. године.

Он је указао и да је први пут дефинисан временски оквир чланства Србије у ЕУ, што је веома добра порука.

Дачић је истакао да је задовољан резултатима који су постигнути у спољној политици током 2017. и изразио наду да ће током бугарског председавања ЕУ број отворених поглавља бити знатно већи, те да ће се на тај начин одати признање Србији и валоризовати напредак који чини на европском путу.

Министар спољних послова је подсетио да је Србија прошле године отворила шест преговарачких поглавља, односно да је од почетка преговарачког процеса укупно отворено 12 поглавља, с тим да су два поглавља привремено и затворена.

„Ово је свакако успех, али број отворених поглавља би требало више да одговара нашим напорима и резултатима које смо постигли у преговарачком процесу. Надам се да ће током бугарског председавања број отворених поглавља бити знатно већи“, рекао је Дачић.

Он је истакао да је мудром и уравнотеженом политиком Србија промовисала националне интересе, пре свега заштиту територијалног интегритета и суверенитета и наставила активности на реализацији кључног спољнополитичког приоритета, а то је пуна интеграција у ЕУ.

Дачић је истакао да је Београд потпуно посвећен и дијалогу са Приштином под окриљем ЕУ и додао да очекује да и Приштина поштује и испуњавања преузете обавезе.

„Настављени су напори да се свим расположивим дипломатским средствима заштити наш територијални интегритет и суверенитет, као и да се осујете покушаји остваривања чланства КиМ у различитим међународним организацијама.“