Прочитај ми чланак

БРИТАНИЈА прети ЕУ

0

Филип Хамонд и Дејвид Дејвис су допутовали у Немачку, у офанзиву шарма пред финансијским магнатима те земље, како би извршили притисак на ЕУ због Брегзита и могућности да Велика Британија напусти ЕУ без икаквог споразума.

Министар финансија и министар за Брегзит сматрају да би „искључивање Британије из финансијског тржишта ЕУ изазвало економску катастрофу, а можда чак и кризу равну оној из 2008. године кад су банкротирале Грчка, Португал и Ирска. Али, стручњаци и европски преговарачи сматрају да Британци прете празном пушком и да је сценарио да Британија напусти ЕУ без трговинског и финансијског споразума реалан, те да просто финансијске услуге не могу чак ни бити предмет преговора, преноси лондонски „Гардијан“.

Лист „Фајненшел тајмс“ преноси и како је ЕУ обавестила читав низ привредних сектора у децембру да се спреме за „нерегулисану ничију земљу после марта 2019. кад би Уједињено краљевство требало да напусти Унију. То је већ изазвало масовно измештање компанија које се баве финансијским услугама, пре свега инвестиционих банака у Амстердам, Франкфурт, Даблин и Луксембург. То што су већ изгубљене хиљаде радних места је још и најмањи проблем.

Ирска граница

Проналазак решења за границу са Ирском у преговорима о Брегзиту није „ван памети“, изјавио британски министар спољних послова Борис Џонсон.
– Мислим да заједно можемо да нађемо решење за тај проблем. Имамо заједничку туристичку зону између северне и јужне Ирске и наставићемо да радимо на томе – рекао је Џонсон.
Са друге стране ирски шеф дипломатије Симон Конвеј изјавио је да физичка граница између Ирске републике и Северне Ирске након Брегзита ризикује деценије мировних преговора и британска решења досад нису довољна.

Упозорени су, између осталих, банкари, авиокомпаније, произвођачи минералних вода. Сви они ће бити третирани као „треће земље“ уколико оставе седишта својих компанија у Британији по изласку из ЕУ, а не буде трговинског споразума.

– Глобална финансијска криза из 2008. је опомена свету која показује важност очувања финансијског тржишта и његовог значаја за реалну економију – упозорио је Дејвис и додао да то што Британија напушта Европску унију не би требало да значи да британски финансијски сектор не треба да по старом настави да ради са Европском унијом.

Дејвис признаје да би изостанак споразума био кобан по Британију, али и да би ЕУ платила огромну цену.

Али главни преговарач ЕУ Мишел Барније је остао хладан:

– Британија не може имати специјални договор за Сити (уобичајени израз за британски финансијски сектор сконцентрисан у срцу престонице). Нема места за финансијски сектор. Не постоји ниједан споразум о јединственом тржишту на свету који је отворен за финансијске услуге некога ван тог тржишта. То једноставно не постоји – чврст је био Берније.

Европски преговарач је додатно затегао рекавши да су „црвене линије у целој овој ствари поставили сами Британци одлуком да напусте јединствено тржиште, те да је последица да „изгубе своје финансијске пасоше“.

Покушај Хамонда и Дејвиса је посебно опасан и јер се покушава појачавање притиска на немачку владу преко пословног света, а то указује и да политичари ЕУ листом заправо не желе да преговарају с Британцима, макар не на начин како је то замишљено у Лондону, закључује „Гардијан“.

Да не би било да Британци немају никакав конструктиван предлог према ЕУ, Дејвид Дејвис је формулисао предлог да његова земља добије трговински уговор са Европском унијом, по узору на онај који има Канада, само „још мало више, узимајући и добре елементе из споразума са Јапаном и Јужном Корејом“. Он је то назвао Канада плус.

Спреман најцрњи сценарио

Дејвид Дејвис се у писму пожалио премијерки Терези Меј да „ЕУ подрива Британију јавним најавама да се припрема за излазак Британије из ЕУ без споразума“. Писмо је процурило у јавност и из њега се види огроман страх Британаца који су свесни да су угрожени постојећи уговори.
– Нормално је да се Европа припрема за најгори сценарио, а боље је и да немамо никакав, него лош споразум са Британцима. Уосталом, они су одлучили да напусте ЕУ и заједничко тржиште, а Мејова и Дејвис су од првог дана говорили да је бољи никакав него лош споразум. Сами су то одлучили, ми немамо ништа с тиме – изјавио је Ги Ферхофштат, бивши белгијски премијер, а сада известилац Европског парламента за Брегзит.