Прочитај ми чланак

БОШКО (ДВЕРИ): Напредњаци газе по Уставу Србије

0

Медији у Чачку су пример објективног и непристрасног новинарства и медијског извештавања – изјавио је данас лидер Двери Бошко Обрадовић на конференцији за новинаре, уприличеној поводом Божићних празника и предстојеће Православне Нове године.

Реагујући на нападе упућене митрополиту Амфилохију Радовићу, Обрадовић му је у име Двери изразио захвалност што је својим изјавама о Косову одбранио углед и част Српске православне цркве. Став српског патријарха Иринеја, поприлично супротан Амфилохијевом гледишту, лидер Двери – како каже – доживео је као иронију.

Божићно-новогодишња конференција за медије у градском одбору Двери у Чачку, како каже лидер овог покрета, Бошко Обрадовић, имала је за циљ дружење са представницима медија у граду на Морави, који – према његовој оцени – осветлавају образ спрског новинарства у данашње време.

– Медији у Чачку су пример објективног и непристрасног новинарства и медијског извештавања. Кад би Бог дао да читава Србија изгледа у медијском смислу како изгледа Чачак, како каже наш народ, друга би се песма певала – рекао је Бошко Обрадовић, лидер Двери.

А са песме, на озбиљније, дневно-политичке теме. У првом реду – случај Амфилохија Радовића, коме је Обрадовић изразио велику захвалност што је изјавама о Косову одбранио углед и част СПЦ и тако – како наводи – раскринкао патриотско лице актуелне власти. Митрополит црногорско-приморски, каже Обрадовић, само је изнова изнео непромењен став цркве о јужној српској покрајини, а напади на њега показали су право лице унутрашњег дијалога о Косову.

– Ово је била права показна вежба како се ова власт односи према другачијем мишљењу. Као што знате, политичке странке уопште нису укључене у унутрашњи дијалог, па нема дијалога о КиМ тамо где му је право место, у Скупштини Србије. Тражимо ту седницу више од годину дана. Нема дијалога ни на јавним медијским сервисима, укинуте су све емисије где се води дијалог – подсетио је Обрадовић.

С друге стране, став патријарха СПЦ, Иринеја, који је изјавио да „треба да благодаримо Господу што нам је послао човека, који се лавовски бори за спрски народ“ лидер Двери разумео је као иронију.

– Патријарх није до краја објаснио шта је тиме хтео да каже. Има једна стара хришћанска прича по којој је један народ много страдао у историји и имао много лоше владаре. Када је завапио и пожалио се Богу, упитао је па добро што нам дајеш овако лоше владаре. Добио је одговор: тражио сам широм света много горег али нисам успео да нађем и имате овога кога сам успео да нађем према вашим заслугама односно према вашим греховима одабрао сам најгорег могућег – објаснио је Обрадовић.

Оно како актуелна власт изазива превремене парламентарне изборе, оценио је Обрадовић, представља још један пример противуставног деловања владајућег режима.

– Погледајте пажљиво члан 132. Устава Србије који јасно каже да уколико председник Владе Србије поднесе оставку тада председник државе има обавезу да понуди некоме другоме да формира неку другу владајућу већину у Скупштини Србије и ако у року од 30 дана не дође до избора нове владе расписују се ванредни парламентарни избори. Ми смо и 2014. и 2016. године имали противуставно деловање тадашњег председника Николића који је на образложен предлог владе распуштао парламент. Погледајте све демократије света, нигде на свету не може влада да распусти скупштину. Скупштина бира владу и може да је разреши. Влада нема никаквог утицаја на избор посланика и распуштање скупштине – објаснио је Обрадовић.

Представио је и два нова билтена Двери – Гласник породичне Србије, који се бави политичким питањима на нивоу целе Србије и ЧАЧКАЛИЦА – у чијем фокусу је локална политика.

Чачкалица би требало да излази минимум четири пута годишње, уколико финансије дозволе, а у већ најављеном другом броју Двери ће се, како кажу, бавити свим скандалима актуелне власти у граду на Морави.