„БЛУМБЕРГ”: Смрзнути Бостон ће се грејати руским “санкционисаним” плином

3

САД су принуђене да због екстремне хладноће на источној обали земље први пут после три године купе природни гас из Европе, пише "Блумберг". Истовремено, постоје озбиљне сумње, пише агенција, да ће гас који ускоро стиже у град Бостон, бити гас који производи руска компанија - која још подлеже санкцијама Вашингтона!

– Поларна хладноћа која је овог месеца погодила америчку источну обалу и повећала цену природног гаса до рекордних висина, присилила је Вашингтон да након дуго времена купи гас у Европи – извештава Блумберг.

Како јавља агенција, из Велике Британије је недавно у амерички град Бостон кренуо танкер с природним гасом, а део терета је вероватно произведен у фабрици руске компаније “Џамал-ЛНГ”, иако је руски Новатек на листи санкција САД.

Раније с том претпоставком у јавност изашао је руски „Комерсант“, а „Блумберг“ сада потврђује да се ради о танкеру “Гаселyс”, да ће стићи у луку Бостон 22. јануара и да је натоварен је на ЛНГ терминалима компаније “Национал Грид Плц” у Великој Британији – у близини Лондона. Управо пред долазак танкера је у британске терминале испоручен први терет гаса произведеног у комплексу “Џамал-ЛНГ”.

Ово ће бити бити прва пошиљка ЛНГ-а која је из Европе стигла у САД од јуна 2014. године, када је Америка купила гас у Шпанији.

Потражња за гасом унутар Сједињених Америчких Држава је прошле недеље порасла до рекордно високих висина. Разлог су ветрови и снег који је пао на источну обалу земље.

Према агенцији, температура у Бостону у четвртак увеле пала на -9°Ц, а топлије време се може очекивати тек следећи месец.

“Што се тиче комплекса “Џамал-ЛНГ”, који заједничко власништво руског Новатека, француског Тотала и кинеске компаније „Чајна национал петролеум корпорејшн“, он је од 2014. под америчким санкцијама због руске улоге у украјинској кризи”, закључује Блумберг.

  • ivan

    Šta im uradiše Ruski hakeri pa to je čudo!!Najpre im sjebaše Hilaričku,sada im ubacuju polarni virus i naštimali temperaturu na -9 a eto i gas im prodaju po ceni 3put veča od uobičajene..A tek kad im ukradu sunce i dan,ehee…

  • Дуња

    А „смрзнути“ Срби нека чекају да авав види ко побеђује…

  • SASA

    Ko sada sedi na dve stolice?