Прочитај ми чланак

„СВИЊСКА ТУЖБА” ЕУ против Русије

0

Европска тужба против Русије којом се оспорава законитост наметања ембарга на европску свињетину би могла погодити Украјину, рекао је руски политолог Алексеј Мухин.

 

Према његовим ријечима, ако “свињска тужба” буде прихваћена и постане преседан, онда би сљедећи оптуженик на арбитражном суду могла постати Украјина, будући да је ова земља забранила увоз руске робе као ниједна друга.

„Украјина ће бити прва која ће пасти због преседана могуће пресуде. Она је ишла до краја и забранила руску робу. Затим ће, једна за другом, пасти и остале земље које су се придружиле санкцијама”, рекао је Алексеј Мухин за радио “Вијести ФМ”.

„Ако се правило буде односило само на Русију, излазимо из СТО (Светске трговачке организације)”

„Ако цела пракса провођења закона буде усмерена само против Русије, онда за Москву има смисла размотрити повлачење из Светске трговинске организације”, сматра стручњак.

Подсетимо да је раније Европска унија поднијела тужбу против Русије, захтевајући да јој Москва годишње плати 1,4 милијарди евра одштете због забране увоза европске свињетине. Тужба је достављена арбитражном суду путем Светске трговинске организације.

Осим тога, одштету од 1,4 милијарде еура, коју захтијева Европска унија, једнака је укупној вредности извоза свињског меса из ЕУ у Русију 2013. године и тај ће се износ за сваку “изгубљену годину” повећати за 15%.

Због ембарга на храну ЕУ од Русије тражи 1,4 милијарди еура годишње.