ПОРУКА ИЗ ЉУБЉАНЕ: „Косовска политичка гарнитура мора на суд и у пензију“

5

Према оценама аналитичара Института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане, Специјални суд и Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову су и формирани да би се судило актуелном косовском председнику и његовим сарадницима за злочине почињене на Косову.

Не изненађује нервоза актуелног руководства у Приштини и исхитрена иницијатива о укидању Специјалног суда за ратне злочине будући да је косовски премијер Рамуш Харадинај још под тешком хипотеком ратних злочина, као и председник Хашим Тачи, коме се приписују и други облици криминала, наводи се у најновијој анализи Међународног института ИФИМЕС у Љубљани.

CC BY-SA 2.0 / Photo RNW.org / Kosovo

Према оценама аналитичара Института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане, Специјални суд и Специјално тужилаштво за ратне злочине на Косову су и формирани да би се судило актуелном косовском председнику и његовим сарадницима за злочине почињене на Косову.

Нова влада у Приштини је стога, напомиње се, идеална за противнике косовске независности и не изненађују ни информације да поједине државе које су већ признале Косово, најављују повлачење признања.

„Косовски премијер Рамуш Харадинај је још увек под тешком хипотеком ратних злочина, (Хашим) Тачи је под хипотеком ратних злочина али и других облика криминала“, стоји у анализи. Подсећа се да је Кадри Весељи, актуални председник Демократске партије Косова (ДПК) и косовске скупштине, био шеф параобавештајне службе (СХИК) на Косову и предмет је бројних истрага.

„Због тога не изненађује нервоза у актуелном вођству Косова и исхитрена иницијатива да се укине Специјални суд за ратне злочине, што у основи представља укидање државе Косово, јер Специјални суд је саставни део правосудних институција косовске државе“, наводи се анализи.

Тиме би, указује се, Тачи заокружио своју власт и владавину на Косову.

Међутим, иницијатива о укидању Специјалног суда је „прелила чашу“ и највећи савезници Косова, као што су земље Квинте (САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Италија), брзо су реаговали на наведену иницијативу и оштро је осудили.

Уз подсећање да су Тачи и Харадинај изјављивали да они не могу да зауставе иницијативу за опозив одлуке о формирању Специјалног суда, ИФИМЕС констатује да би се у све то могло поверовати када се не би знало да два лидера мешају у све и свашта, те да су „приватизовали институције косовске државе“.

Подсећа се и да је само неколико дана након што су стране дипломате оштро осудиле иницијативу за укидање Специјалног суда, Харадинају одбијен захтев за добијање визе за улазак у САД за најављену посету Националној гарди америчке савезне државе Ајова.

Указује се и да међународни правни експерти оцењују да је Специјално тужилаштво за ратне злочине изузетно компетентно, јер га води један од најугледнијих тужилаца, бивши амерички федерални тужилац Дејвид Швендимен, који је између осталог био и тужилац за ратне злочине у Босни и Херцеговини.

Због тога се од Специјалног тужилаштва за ратне злочине и шефа тужилаштва Швендимена могу очекивати врхунски професионални резултати, сматра ИФИМЕС.

Сагледавајући актуелну ситуацију, ИФИМЕС тврди да се Приштина налази пред новим превременим парламентарним изборима.

Подсећа се да је Харадинај за премијера изабран септембра прошле године, те да је реч о човеку са, како се наводи, бројним хипотекама и чија странка Алијанса за будућност Косова има свега 10 посланика од укупно 120 у Скупштини Косова, док заменик премијера и министар спољних послова Беџет Пацоли са својом странком Алијансом за ново Косово тренутно има само два посланика.

Аналитичари сматрају, да је у постојећим околностима најбоље решење да влада у Приштини самоиницијативно као знак одговорности поднесе оставку и да се распишу превремени парламентарни избори, који би, како се наводи, „зауставили постојећу агонију на Косову и назадовање државе у свим сегментима, укључујући и реалну опасност, која се односи на опстанак Косова као независне државе“.

„Актуелно руководство Косова налази се у међународној изолацији, а Република Косово налази се на прекретници. Неодобравање визе за улазак у САД премијеру Рамушу Харадинају је јасан знак да је актуелна политичка гарнитура на Косову изгубила међународну подршку, мора да буде судски процесирана и да оде у политичку пензију, а нове власти ће имати задатак да осигурају бољу будућност и боље животне услове, који ће зауставити тренд масовног исељавања са Косова“, наводи ИФИМЕС.

 • Аха. Да ли им неко верује?
  Цинично.

 • Неле

  Тај „Међународни институт ИФИМЕС у Љубљани“ и „аналитичари Института за блискоисточне и балканске студије из Љубљане“ су најобичнија смрдљива гомна и наша лажна Јудина браћа Словенци који су измузли глупаве Србе и још увек нас музу. Сада су утврдили да су злочинци заиста злочинци, али им то тада није сметало када су их хушкали на Србе и када су међу првима признали Тачијево и Харадинајево Косово* Маме вам га набијем словеначким џукелама., извините на овом, ли је ово најблаже што могу да им урадим за оно што су нам чинили и учинили убијајући нам ненаоружану децу и што учинише све да нас уништавају као Србе свуда по тадашњој СФРЈ.

 • berislav

  Obična šarada i vašarski cirkus. Hajde, i što se promenilo? Ništa! Kosovo i Metohija je dalje okupirani teritorij pod upravom Amerikanaca koji niti ne pomišljaju vratiti matici Srbiji. Sve je čista podvala i bacanje prašine u oči šire javnosti. Ništa se neće promeniti, osim daljnjeg jačanja terora nad preostalim Srbima na tom okupiranom području…..

 • Simerijanac

  Иза овога се крије једна велика подвала према Србима.
  Овиме желе да се нама додворе, рјешавајући се шћипетарског смрдљивог смеће.

  Не смијемо падати на овакве форе, запад ( Вашингтон и Брисел) је непријатељ и тачка.

 • samo war