Прочитај ми чланак

ОВО СУ МОГУЋА ИМЕНА МАКЕДОНИЈЕ, а једно би могло озбиљно да разбесни Албанце

0

Крајем јануара ће се одржати састанак преговарача Грчке и Македоније и посредника из УН Метјуа Нимица, а тада би на столу могла да се нађу три предлога за име Македоније.

То су Нова Македонија, Северна Македонија и Горња Македонија, али се не искључује ни неки нови предлог.

Јуче су поједини албански медији пренели да је постигнут договор око тога да се држава назове Република Нова Македонија или краће Нова Македонија.

Откуд баш овај назив?

Калипсо Николаидис из Грчке, професор међународних односа на Универзитету Оксфорд, и Ветон Љатифи из Македоније, професор међународних односа на Универзитету југоисточне Европе у Тетову су 12. децембра на сајту Европског савета за спољне односе објавили заједничку визију могуц́их решења спора између две земље.

У анализи под називом „Решавање македонског спора око имена: изгледи за трансформације узајамног признавања,“ два аутора су навела да је име „Нова Македонија“ најбоље решење. Неколико дана касније, овај се назив појавио у неколико грчких и македонских медија, као једна од могуц́их опција за решавање деценије старог спора.

Љатифи и Калипсо су том тексту анализирали разне варијанте комплекснијег имена, почевши од „Републике Македоније (Скопље)“. Ово име као опцију, како кажу аутори, прихватиле су обе стране. Међутим, Грци су се ипак предомислили јер страхују да ће се додатак Скопље временом изгубити из назива.

Предлог „Словенска Македонија“ је проглашен проблематичним са аспекта несловенског становништва и других етничких заједница у Македонији. Ту су и предлози на основу географских одредница, као што су Вардарска Македонија, Северна Македонија, Централна Македонија, Горња Македонија, па чак и Европска Македонија.

Најспорнија – Вардарска Македонија

Реч је о једноставним географским описима које је неко време фаворизовала грчка страна на састанцима у току претходних преговора. Назив Вардарска Македонија ствара више проблема него што решава.

Тако се звао део Македоније који је припао Букурешким миром из 1913. године Краљевини Србији. Данас већина територије Вардарске Македоније одговара територији Републике Македоније (98,09%), док се остатак налази на територији Републике Србије (1,91%). То је посебно проблематично за Албанце, јер неке мапе Вардарске Македоније обухватају и делове Албаније.

Много су прихватљивији називи Горња и Северна Македонија.

Ипак, Љатифи и Калипсо сматрају да је најприхватљивији назив Нова Македонија, јер се ради о релативно младој, новој држави, а и придев Нова има позитивну конотацију, па тако наводе примере Њујорк и Нови Зеланд. Како су рекли тај назив говори да је Македонија грађанска, а не етничка држава и „модерна држава која гледа у будућност, а не у прошлост“.

Међутим, из Македоније и Грчке су рекли да се још увек није дошло до решења овог проблема. Преговори о изналажењу решења спора Атине и Скопља у вези са називом Македонија воде се од 1992. године. Посредник УН у спору Метју Нимиц до сада је одржао више састанака са преговарачима, а последњи пут се састао почетком децембра у Бриселу.